Onderzoek naar leverziekten in Zuid-Limburg

Stockfoto © iStock
Onderzoekers van het academisch ziekenhuis in Maastricht gaan samen met huisartsen in Zuid-Limburg onderzoek doen naar leververvetting. Veel mensen met overgewicht krijgen problemen met hun lever waardoor tal aandoeningen zoals leverkanker kunnen ontstaan.
Iemand die te weinig beweegt en te veel ongezonde voeding eet, krijgt te maken met een te grote aanvoer van energie in het lichaam. Dat zorgt voor een stapeling van vet in de lever. Dat noemen we leververvetting.

Onderzoek

Onderzoeker en leverarts Ger Koek wil leververvetting beter in kaart brengen: "Steeds meer mensen met de westerse leefstijl krijgen hiermee te maken. Het probleem wordt groter en groter, maar krijgt minder aandacht dan andere ziekten. Het is dus erg belangrijk dat we meer te weten komen over het ontstaan en beloop ervan."

Sneller behandelen

Doel is om uiteindelijk 1500 risicopatiënten met aandoeningen als obesitas, diabetes en hart- en vaatzieken onderzoeken. Hun gegevens worden geanalyseerd en vergeleken gegevens uit andere onderzoeken. Ger Koek: "Hiermee willen we helder krijgen welke patiënten door de leververvetting het hoogste risico lopen op het ontwikkelen van een ernstigere leverziekte. Als dat lukt kunnen we eerder een behandeling starten of voorkomen dat iemand ziek wordt."