Vakantiegangers vertrekken naar het zuiden

Vakantiegangers in Eijsden © Frank Moonen (L1)
Vakantiegangers zijn zaterdag massaal richting het zuiden vertrokken. Waar in Nederland nauwelijks files stonden, was het wel op de Franse wegen erg druk.
Toch weerhoudt dat veel gezinnen er niet van de auto te pakken, zo is te merken op parkeerplaats Knuvelkes, langs de A2 bij Eijsden. Veel vakantiegangers zijn dan al uren onderweg. Zo ook een gezinnetje uit Friesland, die noodgedwongen een stop maken. Hun elektrische auto moet worden opgeladen. "Op een snellader is dat in 20 minuten gebeurd. Dan kunnen we weer verder en we gaan maar tot de Ardennen, dus met een volle accu komen we er wel."

Roadtrip

Even verderop maken drie vriendinnen een eerste pauze. Ze komen vanuit Nijmegen en gaan de komende week een roadtrip maken door Europa. De Franse stad Nancy wordt de eerste bestemming en daarna is het de bedoeling naar Genève, het Gardameer en Kroatië te rijden. Ze kiezen niet bewust voor een autovakantie. "We wilden dit al veel langer en kunnen gaan en staan waar we willen", zegt een van de meiden.

Niet meer vliegen

Een ander gezin kiest voor een bestemming in België. Ze zijn met twee auto's, waarvan één elektrisch is. Met zes kinderen is dat geen overbodige luxe. "Vanwege de CO2-uitstoot ga ik niet meer vliegen. Dus het was de auto of de trein", zegt de vader van het gezin, dat een pauze neemt, want ook hun auto moet aan de oplader.

Vlaai

Toch is het opladen niet de enige reden waarom vakantiegangers in het zuidelijkste puntje van ons land stoppen. Een stel heeft de snelweg even verlaten om Limburgse vlaai te kopen. "Helaas was de linzenvlaai op, maar het is kruisbessen geworden, ook lekker."