Bestuur tevreden over 'toch wel heel bijzondere Vierdaagse'

In de regen wandelen de deelnemers van de Vierdaagse door Mook. © L1 (Tim van der Weerden)
Het bestuur van Stichting De 4Daagse is tevreden over het verloop van de "toch wel heel bijzondere" 104e editie van de Vierdaagse in Nijmegen.
Marsleider Henny Sackers noemde het vrijdag "fantastisch om na drie jaar weer een intocht mee te maken. Het is één groot feest". In totaal hebben 34.934 lopers de wandeltocht voltooid. Op de laatste dag vielen nog 531 wandelaars uit.

Extreme temperaturen

Sackers moest zondag op advies van zijn team deskundigen beslissen om de eerste wandeldag op dinsdag te schrappen vanwege extreme temperaturen. "Een uniek en historisch moment, nooit eerder gebeurd", zei hij. "En dat terwijl iedereen er na twee jaar afgelasten wegens corona juist zoveel zin in had." Maar het besluit kon op veel begrip rekenen. Veel wandelaars kwamen het bestuur tijdens de intocht vrijdag zelfs complimenteren met de beslissing.

Officiële onderscheiding

Degenen die de 104e Vierdaagse voltooiden, kregen gewoon een Vierdaagsekruisje, een officiële onderscheiding, ondanks dat zij maar drie dagen hebben gelopen. Volgens Sackers is dat gezien de weersomstandigheden dit jaar heel terecht. "Deze Vierdaagse was met recht een prestatietocht."

Fantastisch

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen noemde de Vierdaagseweek vrijdag fantastisch. "Het enthousiasme is enorm." Bruls is tevreden dat er volgens de politie "niet bovenmatig veel" arrestaties zijn geweest tijdens de bij de Vierdaagse behorende festiviteiten. "Dat is toch bijzonder in een stad waarin elke avond honderdduizenden mensen feest vieren", meent hij. Er zijn geen hele ernstige geweldsincidenten geweest.