'Beëdigingsfout kan grote gevolgen hebben voor zaak Brech'

Jos Brech en zijn advocaat Gerald Roethof in een rechtbanktekening © Afbeelding: ANP
De fouten bij de beëdiging van de raadsheren van het gerechtshof in Den Bosch kunnen grote gevolgen hebben voor de rechtszaak tegen Jos Brech.
"Er zijn wel aanknopingspunten voor de advocaat van Brech", zegt Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht, op L1 Radio.

Verkeerd eedsformulier

Gerald Roethof, de advocaat van de in de zaak-Nicky Verstappen veroordeelde Simpelveldenaar, zei donderdagavond in het tv-programma Op1 dat de zaak tegen zijn cliënt opnieuw moet worden behandeld omdat er fouten zijn gemaakt bij de beëdiging van de raadsheren. "En als er een verkeerd eedsformulier is gebruikt, zou de zaak over moeten. Dat staat in de wet en daar moet je je aan houden", aldus hoogleraar De Roos.

Gevolgen voor familie

Als de rechter zich opnieuw zou moeten buigen over deze zaak heeft dat grote gevolgen voor de nabestaanden van Nicky Verstappen. "Ik weet niet hoe zwaar dit meeweegt bij de Hoge Raad. De kans is in ieder geval reëel dat de zaak toch over moet." De hoogleraar wijst daarbij op een uitspraak uit 2017 die nietig is verklaard na een beëdigingsfout. "Of dat nu weer moet, zal moeten blijken. De Hoge Raad buigt zich hier nu over", zegt hij.

Gevolgen

Mogelijk is de zaak van Jos Brech niet de enige die opnieuw moet worden behandeld. Dinsdag meldde het gerechtshof in Den Bosch dat in het verleden bij dertig raadsheren de verkeerde tekst is gebruikt bij de beëdiging en dat dit mogelijk gevolgen kan hebben voor zaken waarin bij de Hoge Raad cassatie is ingesteld. Zij waren betrokken bij 1100 zaken, die mogelijk opnieuw moeten worden bekeken.

Cassatie

Afgelopen januari oordeelde het Hof in Den Bosch dat Brech de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 heeft gedood, misbruikt en ontvoerd. Brech ontkent dit en besloot destijds in cassatie te gaan tegen de veroordeling tot zestien jaar cel.