Horst aan de Maas vangt 150 vluchtelingen tijdelijk op

Een archieffoto van het gebied. © gemeente Horst aan de Maas
De gemeente Horst aan de Maas zorgt op een deel van evenemententerrein Kasteelse Bossen voor opvang van 150 asielzoekers.
Die mogen daar tien weken blijven. "Horst aan de Maas neemt deze verantwoordelijkheid gedeeltelijk op zich voor de Veiligheidsregio Limburg-Noord", maakt de gemeente vrijdag bekend.

Tijdelijke opvang

De asielzoekers kunnen tussen 10 augustus en 19 oktober op het terrein terecht. Dat wordt maandag afgezet om te beginnen met de opvang. Die wordt gecreëerd achter de bomenrij, waardoor het naar verwachting weinig invloed heeft op de rest van de locatie. Burgemeester Ryan Palmen zegt te begrijpen dat dit impact kan hebben op de directe omgeving. "Ook in Horst gaan we de crisisnoodopvang goed regelen voor onze tijdelijke gasten én voor de direct omwonenden." Die laatste groep mensen is inmiddels per brief op de hoogte gesteld.

Tekort aan opvang

De gemeente geeft hiermee antwoord op het dringende verzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid om noodopvang voor asielzoekers te vinden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft namelijk niet voldoende opvangplekken voor alle asielzoekers die naar Nederland komen.
Palmen: "We kunnen op dit moment als tijdelijke oplossing ruimte bieden in onze gemeente en trekken hierin op met de collega's van de Veiligheidsregio. Daar heb ik ook aangekaart dat het op de landelijke agenda moet staan hoe we hier in ons land mee omgaan." Hij roept op om samen verantwoordelijkheid voor het probleem op te nemen.

Opvangplekken

Horst aan de Maas is niet de enige gemeente die tijdelijk asielzoekers opvangt. Donderdag werd bekend dat in het voormalige Trompetter-gebouw aan de Nassaustraat in Roermond tijdelijk 100 asielzoekers terecht kunnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!