Dieven mikken vooral op brom- en snorfietsen

Er vindt steeds meer brommerdiefstal plaats. © ANP
Van alle typen voertuigen, zijn brom- en snorfietsen in het eerste halfjaar het meest geliefd bij dieven. Dit jaar werden er in Limburg 423 gestolen en dat zijn er 166 meer dan in dezelfde periode vorig jaar; een stijging van zo'n 30 procent.
Dat blijkt uit cijfers van Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), dat de statistieken van RDW en de gegevens van de politie op een rij heeft gezet.

Maastricht gewild

Vooral in Maastricht waren dieven van snor- en bromfietsen erg actief. De politie kreeg daar het afgelopen halfjaar 90 aangiftes binnen. Omgerekend gaat het om 7,4 diefstallen per 10.000 inwoners. Overigens is het ook voor Heerlenaren die een brom- of snorfiets hebben oppassen geblazen, want daar werden 7,3 tweewielers per 10.000 inwoners gestolen.
Kijk hoeveel brom- en snorfietsen in jouw gemeente werden gestolen:

Teruggevonden bromfietsen

Overigens is ook een aantal gestolen brom- en snorfietsen teruggevonden. Het gaat om 130 die teruggebracht konden worden naar de rechtmatige eigenaar. Dat is 31 procent van alle gestolen tweewielers. Ook opvallend: in de gemeente Mook en Middelaar is tot en met juni geen enkele aangifte gedaan van een gestolen bromfiets.

Gestolen auto's

Als het gaat om gestolen auto's, dan sloegen dieven in verhouding het vaakst hun slag in de gemeenten Beekdaelen en Brunssum. In absolute aantallen steekt Heerlen erbovenuit met 42 aangiftes van gestolen auto's. In totaal werden er in onze provincie 280 voertuigen ontvreemd. Dat zijn er vier minder dan vorig jaar in dezelfde periode.
Bekijk hoeveel auto's in jouw gemeente werden ontvreemd:
Landelijk werden er van januari tot en met juni 10.822 voertuigen gestolen. Dat zijn er bijna 2500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is vooral te zien bij gestolen lichte bedrijfsvoertuigen, motoren, bromfietsen en snorfietsen. Een mogelijke verklaring voor de gestegen cijfers, is niet gegeven.

Alle soorten voertuigen

Als de diefstalcijfers van alle voertuigen worden gecombineerd, komt Heerlen relatief gezien het slechtste uit de bus met 14,5 diefstallen per 10.000 inwoners. Die gemeente wordt gevolgd door Valkenburg aan de Geul (14,2), Meerssen (13,5), Beek (12,6), Brunssum (12,6), Gulpen-Wittem (12,0), Beekdaelen (11,7) en Maastricht (11,2). Noord- en Midden-Limburg blijkt aanzienlijk minder interessant te zijn voor dieven.
Hieronder een overzicht van hoeveel voertuigen (totaal) in jouw gemeente werden gestolen: