Bouw vervanging V&D-pand Sittard weer vertraagd

Het leegstaande V&D-pand aan de Markt van Sittard. © Google Streetview
De tweede aanbestedingsronde van het Huis aan de Markt in Sittard loopt enkele maanden vertraging op.
"De gunning is voorzien voor 30 december", laat de gemeente Sittard-Geleen desgevraagd aan L1 weten. In het originele plan zou in september duidelijk worden wie het Huis aan de Markt in Sittard mag bouwen. Het multifunctionele pand moet het prominente gebouw van het oude V&D-warenhuis aan de Markt vervangen.

Meer tijd nodig

De drie inschrijvers hebben collectief gevraagd om extra tijd om hun aanmelding verder uit te werken. 'Daarnaast hebben de inschrijvers aangegeven de prijsstijgingen in de markt dermate risicovol te vinden dat ze geen prijsvaste aanbieding kunnen of willen doen', zo staat in een brief aan raadsleden. Daarom is er een zogenaamde 'indexeringsregeling' uitgewerkt, waarbij de gemeente mogelijk de extra kosten op zich zal nemen.
"Wij hebben besloten gehoor te geven aan het verzoek om de proceduretermijn te verlengen", laat de gemeente aan L1 weten. Voorafgaand daaraan zullen de ontwerpen aan de inwoners worden getoond.

Eerder ontwerp afgewezen

Dat gebeurde in november 2021 ook al bij het eerdere ontwerp van architectenbureau Mecanoo. Dat voldeed uiteindelijk niet aan de financiële en technische voorwaarden. Meer dan 1100 inwoners van Sittard-Geleen gaven hun mening over het aangekondigde ontwerp. Met de reacties is volgens de gemeente bij de nieuwe aanbestedingsronde van maart dit jaar rekening gehouden.
Door dit ontwerp ging in december 2021 een streep. © Mecanoo

Huis aan de Markt

Het Huis aan de Markt zal onder andere een multifunctionele raadszaal, vergaderruimtes, flexwerkplekken en 30 woningen herbergen. Het kenmerkende V&D-pand aan de markt wordt in de loop van 2022 gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe gebouw. Eerder dit jaar werd er uit het oude warenhuis asbest verwijderd. De stof, die gezondheidsproblemen kan veroorzaken, werd tijdens het sloopproces ontdekt.