Op deze plekken moet je oppassen met zwemmen

Stockfoto © iStock
Met warm weer op komst nemen veel mensen graag een duik in natuurwater. Niet overal in Limburg is het op dit moment echter veilig om het water in te springen.
Het Waterschap Limburg heeft donderdag tijdens een regelmatige inspectie op meerdere plekken water aangetroffen waarin beter niet gezwommen kan worden.

Blauwalg

Het gaat om blauwalgen bij de Maasplassen in Maastricht en dagstrand Dilkensplas in Ohé en Laak. Op de zwemplaatsen zijn waarschuwingsborden geplaatst. Zwemmen in water waar blauwalg is gevonden, kan gevaarlijk zijn voor zowel mensen als dieren. Het levert bijvoorbeeld huiduitslag, hoofdpijn, ademhalingsproblemen en duizeligheid op. Daarom wordt het sterk afgeraden om er het water in te springen. Als het gevaar voor blauwalg is verdwenen, verwijdert Waterschap de borden.

Zwemmersjeuk

Bij vakantiepark BreeBronne in Maasbree is door het waterschap het zogeheten zwemmersjeuk vastgesteld. Ook daar is een waarschuwing voor ingesteld. Bij zwemmersjeuk kruipen larven van een platworm in de huid. Daarna komen er jeukende, brandende bobbeltjes op de huid. Ook kan het koorts, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.
Bekijk hier waar je veilig kunt zwemmen in Nederlands natuurwater: