Contract is rond: kernreactor Tihange 3 blijft langer open

Kerncentrale Tihange in België © iStock
Kernreactor Tihange 3 in het Belgische Huy, op 60 kilometer van Maastricht, blijft langer open. De Belgische regering heeft een principe-akkoord bereikt met exploitant Engie om de reactor in ieder geval tot 2036 in gebruik te houden.
Reactor 3 is gebouwd in 1985 en daarmee de jongste van de drie reactoren die op de kerncentrale staan. Reactor 2, die geteisterd wordt door haarscheurtjes, sluit zoals eerder gepland wel gewoon volgend jaar. Ook reactor 1 gaat dicht.

Verlenging nodig

De Belgische regering vindt het noodzakelijk om de reactor 3 tot 2036 open te houden om zo de elektriciteitsvoorziening voor de komende jaren op peil te houden. Ze speelt daarmee in op de ontwikkelingen in de wereld wat betreft de oorlog in Oekraïne en de onzekerheden over de gastoevoer vanuit Rusland.Ook reactor 4 van de kerncentrale in de Belgische gemeente Doel wordt tien jaar langer opengehouden.

De Croo blij

"De Belgische regering neemt haar verantwoordelijkheid zodat ons land ook opnieuw een stuk controle wint over haar eigen energievoorziening", schrijft premier Alexander de Croo op Twitter. Kijk de persconferentie van de Belgische regering hier terug:

Reactie Engie

In een persbericht bevestigt exploitant Engie dat het een ‘niet-bindende intentieverklaring’ heeft ondertekend met de Belgische staat ‘om de haalbaarheid en de voorwaarden van een verlenging van Doel 4 en Tihange 3, te evalueren’. Beide partijen zullen nu onderhandelen over een principeakkoord ‘dat de belangrijkste voorwaarden van deze verlenging vastlegt en over een gemeenschappelijke ontwikkelingsovereenkomst met betrekking tot de verdeling van de kosten van deze verlenging.' Bedoeling is om uiteindelijk 31 december 2022 een bindende overeenkomst te hebben. Het is de bedoeling dat er een nieuwe rechtspersoon ontstaat voor de twee kerncentrales, waarvan de ene helft van de aandelen in handen komt van de Belgische staat en de andere vijftig procent in handen van Electrabel.

Herstart

De kernreactoren Doel 4 (bij Antwerpen) en Tihange 3 (ten zuidwesten van Luik) gaan in 2025 eerst dicht, maar komen eind 2026 dus weer op gang. In de tussentijd worden ze klaargemaakt voor de doorstart. Alle andere reactoren in België gaan wel definitief dicht. Engie wil niet alle kosten dragen als de reactoren vanaf 2026 nog eens tien jaar gaan draaien. Daarom gaan de overheid en Engie "zowel risico's als winsten delen". Daarvoor zetten ze samen een nieuwe vennootschap op. De Staat wordt geen exploitant, benadrukken premier De Croo en energieminister Van der Straeten.