Jeugdoverlast Brunssum: zou de inzet van buurtouders helpen?

Stockfoto © iStock
Als het aan wijkagent Ron Lommen ligt, krijgt Brunssum-West buurtouders om jeugdoverlast te voorkomen en de zelfredzaamheid van bewoners te versterken.
Dat zegt de wijkagent in de serie Over Last van Jongeren. Lommen kent het fenomeen van buurtvaders en -moeders: "In de Randstad werken ze er mee en daar werkt het goed."

Hoge druk

Daarnaast ziet hij het ook om weg te blijven van het kat-en-muisspel van jongeren met de politie. Volgens de wijkagent heeft de jeugd te maken met hoge druk. "In mijn tijd was er geen sociale media. Tegenwoordig wordt alles vastgelegd en staat in systemen. Dat vind ik nogal wat", aldus Lommen.

Wat is het?

In grote steden zoals Rotterdam zijn buurtvaders en -moeders al jaren aanwezig op straat. Maar wat is een buurtouder eigenlijk? "Een buurtouder komt uit de buurt en kent de jongeren waardoor het vaak een preventieve werking heeft", legt Marleen ten Vergert uit. Ze is wijkmanager van de Rotterdamse buurt Delfshaven. Daar kennen ze de term buurtouders en Ten Vergert ziet dat een 'buurtvader vooral bij Marokkaanse jongeren goed werkt'. "Je hebt geen grote mond tegen een oudere Marokkaan die in sommige gevallen uit hetzelfde dorp komt als de ouders van de tiener."
"Een buurtouder is een aanpak vanuit de gemeenschap en verschilt van een overheidsaanpak, die inzet op toezicht en handhaving. In verschillende wijken in Rotterdam werken buurtouders op vrijwillige basis. Ze krijgen een training van de gemeente waarna ze aan de slag gaan. Ze letten niet alleen op hangjongeren, maar ook op scheve stoeptegels of slecht verlichte plekken in een wijk. Ze worden bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw ingezet", vertelt Ten Vergert.

Meer buurtouders

In Brunssum was er ondanks het vuurwerkverbod en de inzet van straatcoaches veel overlast tijdens de jaarwisseling. Elk jaar wordt er voor duizenden euro's vernielingen aangericht. Ten Vergert gelooft dat het inzetten van buurtouders beter werkt dan de straten blauw te verven (meer politie op straat).