'Zaak tegen Brech moet opnieuw door fouten beëdiging'

Rechtbanktekening van Jos Brech in het Hof in Den Bosch. © ANP (Aloys Oosterwijk)
Recent bekendgemaakte fouten bij de beëdiging van raadsheren hebben gevolgen voor de rechtszaak tegen Jos Brech uit Simpelveld. Dat zei zijn advocaat Gerald Roethof donderdagavond in het tv-programma Op1.
Volgens hem moet de zaak tegen zijn cliënt opnieuw behandeld worden door andere rechters.

Cassatie

Afgelopen januari oordeelde het hof in Den Bosch dat Brech de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 heeft gedood, misbruikt en ontvoerd. Brech ontkent dit en besloot destijds in cassatie te gaan tegen een veroordeling tot zestien jaar cel. De Hoge Raad moet zich nu buigen over de vraag of de procedure juist is verlopen.

Opnieuw

Roethof zegt op basis van 'een bron' te weten dat raadsheren die betrokken waren bij de veroordeling van Brech niet op de juiste manier beëdigd zijn. Hij vindt dat de zaak opnieuw gedaan moet worden en dat 'door bevoegde rechters een oordeel moet worden geveld'.

Gevolgen

Dinsdag meldde het gerechtshof in Den Bosch dat in het verleden bij dertig raadsheren de verkeerde tekst is gebruikt bij de beëdiging en dat dit mogelijk gevolgen kan hebben voor zaken waarin bij de Hoge Raad cassatie is ingesteld. Zij waren betrokken bij 1100 zaken, die mogelijk opnieuw moeten worden bekeken.

Brief

Een woordvoerster van het gerechtshof zegt donderdag dat partijen die het aangaat zo spoedig mogelijk persoonlijk op de hoogte worden gesteld. Dat gebeurt nu al en het is de bedoeling dat eind volgende week iedereen een brief heeft ontvangen over de situatie en welke mogelijke gevolgen dat kan hebben.

September

De woordvoerster zei dat het aan de Hoge Raad is om te bepalen wat die gevolgen zijn. Eerder donderdag liet de Hoge Raad weten dit uit te zoeken en daar halverwege september meer over te kunnen zeggen. Volgens de woordvoerster van het gerechtshof kan op dit moment niets inhoudelijks gezegd worden over individuele zaken, zoals die tegen Brech.

'Vormfout'

Royce de Vries, woordvoerder van de familie Verstappen, zegt in een reactie niet te verwachten dat de 'hele kleine vormfout' veel gevolgen heeft in de zaak tegen Brech. "Hij is niet in zijn verdediging geschaad."

Excuses

Dinsdag bood Gerard Tangenberg, de president van het gerechtshof in Den Bosch, zijn excuses aan aan 'alle betrokkenen' omdat er 'tijdelijk onzekerheid kan ontstaan over de geldigheid' van uitspraken.