Laatste schooldag: niet iedere leerling is blij met vakantie

School de Brink in Baexem © L1 (Ruud van Broekhoven)
Voor de Limburgse basisschoolleerlingen begint vandaag de zomervakantie. Tot groot genoegen van de meeste kinderen. Maar er zijn ook leerlingen, die niet zo blij zijn dat ze de komende anderhalve maand niet naar school kunnen. Bijvoorbeeld de kinderen die in een asielzoekerscentrum wonen.
De laatste schooldag is traditioneel een feestelijke happening. Zo ook op de speciale 'taalschool' van basisschool De Brink in Baexem, waar vooral kinderen van nieuwkomers en asielzoekers les krijgen. Er worden spelletjes gedaan en vlaggetjes wapperen op het schoolplein.

Gemis

Toch is het niet voor alle leerlingen een feestdag, zo weet docente Mieke Mennen van de taalschool. Voor deze specifieke groep leerlingen geldt dat school voor hen méér is dan alleen maar les krijgen. Ze willen ook met vriendjes spelen en naar school gaan geeft hen de broodnodige structuur in hun leven. En passant leidt het ook af van de dagelijkse beslommeringen in een azc. Mieke Mennen van de taalschool onderkent dat. "De komende zes weken zitten ze veelal op hun kamertje en moeten ze hun vriendjes missen."

Vakantie te lang

Wat Mennen betreft is zes weken vakantie voor deze leerlingen veel te lang. "Al die tijd blijven ze onderwijskundig stil staan. Dat moet na de vakantie weer bijgespijkerd worden." De Taalschool is er namelijk vooral voor leerlingen die geen tot weinig Nederlands spreken en begrijpen. De focus ligt dan ook op het leren communiceren in dagelijkse situaties. En dus moeten de kinderen dit dagelijks blijven doen. Mennen weet bovendien dat de toekomst van de kinderen altijd onzeker is. Het kan zomaar zijn dat ze na de vakantie niet meer terugkeren op school, bijvoorbeeld omdat ze zijn overgeplaatst naar een ander azc.

Dubbel gevoel

De lerares beleeft vandaag dan ook met een dubbel gevoel. Na een hectisch jaar is ze toe aan vakantie. Maar het baart haar zorgen dat deze leerlingen nu even geen begeleiding hebben.