Motorrijders in actie tegen rijverboden Heuvelland

Foto ter illustratie © iStock
Motorrijdersactiegroep MAG gaat in augustus protesteren tegen door de gemeente Vaals opgelegde rijverboden. Vanaf volgende maand zijn in de weekends meerdere populaire wegen in het Heuvelland verboden gebied voor motorrijders.
Het gaat onder meer om de Epenerbaan. Daar werden motorrijders vorig jaar tijdens de zomermaanden ook al geweerd. De gemeente sprak toen van een pilot, nu gaat het volgens de gemeente om 'een proef.' De afsluiting duurt dit jaar van vrijdagavond tot maandagmorgen en een alternatieve route in hetzelfde gebied is dan ook niet toegankelijk.

Argumenten

De actiegroep reageert daar verbaasd op. Volgens Hugo Pinksterboer van de MAG is vorig jaar gebleken dat de proef geen invloed had op de overlast. Hij vraagt zich af waarom Vaals opnieuw zo'n maatregel neemt. Volgens de gemeente gaat het niet alleen om het bestrijden van overlast, maar ook om bescherming van de natuur en om de verkeersveiligheid. Ook bij dat laatste argument zet Pinksterboer vraagtekens: er zijn volgens hem geen cijfers waaruit blijkt dat het daar gevaarlijk is voor motorrijders of dat motorrijders anderen in gevaar brengen.

Geluidsvriendelijk

Naar de rechter stappen omdat de maatregel exclusief voor motorrijders geldt, is volgens de MAG geen optie. Zolang er nog sprake is van een pilot, een proef of een test, heeft zo'n stap weinig zin. Dat kan pas als een afsluiting definitief is.
Volgens Pinksterboer gaat de MAG zich in augustus 'laten horen' in het Heuvelland: "Maar op een geluidsvriendelijke manier". In principe op zondag 21 augustus. Maar dat is volgens Pinksterboer afhankelijk van het weer.