Ex-gedeputeerde Burlet terug in Limburgs Parlement voor SVL

Ruud Burlet. © Jean-Pierre Geusens
Oud-gedeputeerde Ruud Burlet keert tijdelijk terug in het Limburgs Parlement. Hij wordt lid van de fractie van SVL. De vier statenleden daarvan zijn net als Burlet ex-leden van Forum voor Democratie (FvD).
Burlet neemt de plaats in van statenlid en Tweede Kamerlid Simone Kerseboom van FvD. Die gaat met zwangerschapsverlof.

Recht op zetel

Burlet heeft op basis van de kieswet recht op die (tijdelijke) zetel omdat hij bij de verkiezingen van maart 2019 lijsttrekker was van FvD. En dus ook op die lijst is gekozen. De facto betekent het besluit van Burlet dat FvD voor een tijdje nog maar twee zetels bezet in het Limburgs Parlement, in plaats van de drie van nu.
Burlet zegt goed nagedacht te hebben over zijn stap, mede omdat hij de situatie voelde aankomen. "Ik heb er ook met SVL en mijn huidige partij JA21 over gesproken. Voor mij was het heel belangrijk dat in 2019 30.000 Limburgers op mij hebben gestemd. En het is een ideale gelegenheid voor een overgang van SVL naar JA21", aldus Burlet. De vier statenleden van SVL zijn inmiddels lid van JA21.

Forum voor Democratie

De oud-gedeputeerde heeft er geen probleem mee om nu vier maanden statenlid te worden. "Ik heb genoten als bestuurder en ben benieuwd hoe het gaat in mijn controlerende rol als statenlid. Ik vind het uitdagend om dat goed te doen", vertelt Burlet. Hij en de vier statenleden van SVL braken eind 2020 met FvD omdat ze vonden dat partijleider Thierry Baudet geen afstand nam van racistische en antisemitische uitspraken binnen de jongerenafdeling van de partij.
Burlet bleef toen wel aan als gedeputeerde. Maar begin april 2021 stapte het provinciebestuur, inclusief Burlet, op omdat een meerderheid van het Limburgs Parlement het vertrouwen had opgezegd. Dat gebeurde in het kielzog van een aantal integriteits-affaires.

Welkom

Fractievoorzitter Hans Reuser van SVL verklaart dat Burlet van harte welkom is in de fractie van SVL. "Ruud is om dezelfde reden als wij uit FvD gestapt. We hebben ook altijd af en toe contact gehouden na zijn aftreden als gedeputeerde", aldus Reuser. Hij stelt verder dat de vier leden van SVL niet negatief staan tegenover een plek op de kandidatenlijst van JA21 voor de provinciale statenverkiezingen van maart volgend jaar. En dus in principe ook door willen gaan als statenlid. "Maar er is bij lange na nog niks definitief. In augustus praten we opnieuw met JA21. De lijst is voor veel later, laat Reuser weten.
Ook volgens Ruud Burlet is nog niet over de kandidatenlijst gesproken of een eventueel lijsttrekkerschap van hem: "Dat proces is gaande. Ik verwacht dat eind oktober de lijst bekend wordt."
De verwachting is dat hij eind september wordt geïnstalleerd als tijdelijk statenlid.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!