Vierdaagse na twee jaar weer door Mook: 'Fantastische dag'

In de regen wandelen de deelnemers van de Vierdaagse door Mook. © L1 (Tim van der Weerden)
Een warm welkom voor de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse donderdag in Mook. Het dorp was massaal uitgelopen om de lopers feestelijk te ondersteunen.
De afgelopen twee jaar werd de Nijmeegse Vierdaagse afgelast vanwege corona, maar nu is het evenement terug van weggeweest. Donderdag kwam de 'Koninginne-etappe' onder meer door Mook en Gennep. Vrijdag, op de slotdag, komen de wandelaars van de 40- en 50km-tocht nogmaals door Mook.

'Heel bijzonder'

De eerste editie na corona is overigens ook een memorabele: de eerste wandeldag werd dinsdag geschrapt vanwege het extreem warme weer. Dat gebeurde nooit eerder in de geschiedenis van het wandelevenement. Dat de vierdaagse dit jaar dus feitelijk een driedaagse is, mag de pret voor de wandelaars niet drukken. "Het is heel bijzonder dat de Vierdaagse na twee jaar afwezigheid weer terug is. We hebben met z'n allen zoveel ellende gehad door corona. Dan is het heel fijn om hier in de omgeving van Nijmegen weer te mogen wandelen", vertelt een loper.

Regenbui

De wandelaars kregen in Mook een verfrissende regenbui over zich heen, maar ook dat deerde de échte Vierdaagse-wandelaars niet. "Ik heb veel in de regen getraind, dus ik ben goed voorbereid. Het is een kwestie van voorkomen dat er water in je sokken komt zodat je geen blaren krijgt", licht een mevrouw toe.

Oponthoud

Twee mannen die het Raadhuisplein in Mook passeren, vinden het vermoeiend om steeds te moeten stoppen. "Onze vrouwen lopen een heel ander tempo en moeten steeds naar de wc. Dan moeten wij weer wachten", vertellen ze met een lach.

'Twee dagen lang feest'

Burgemeester Willem Gradisen is trots dat de Vierdaagse de gemeente Mook en Middelaar weer aandoet. "Het is echt een fantastisch evenement en de sfeer is super. Twee dagen lang feest. Morgen, op de slotdag, is iedereen nog uitbundiger." De burgervader staat vandaag en morgen zelf urenlang langs het parcours om de wandelaars aan te moedigen. Gradisen heeft in de loop der jaren met verschillende wandelaars een goede band opgebouwd. "Ik ben inmiddels tien jaar burgemeester. Er zijn heel veel mensen die vaak de Vierdaagse lopen, dus ik correspondeer met verschillende wandelverenigingen. Zij sturen me dan foto's door die ze hier samen met mij hebben gemaakt."