Aantal vrouwelijke wethouders in Limburg verdubbeld

Stockfoto © iStock
Het aantal vrouwelijke wethouders in de nieuwe gemeentebesturen in Limburg is verdubbeld in vergelijking met het einde van de vorige bestuursperiode.
Dat blijkt uit een inventarisatie nu in alle 31 Limburgse gemeenten de vorming van een nieuwe coalitie is afgerond en alle wethouders zijn geïnstalleerd.

Verdubbeling

In de Limburgse gemeenten zijn nu in totaal 30 wethouders vrouw. Voor de verkiezingen van maart dit jaar waren dat er 15. Percentueel gezien is daarmee bijna een kwart van het aantal wethouders vrouw. Om precies te zijn 23,6 procent. In de vorige bestuursperiode bedroeg dat percentage een kleine 19 procent. Limburg telt in totaal 127 wethouders.

Negende plek

Landelijk gezien staat Limburg op een negende plek van alle twaalf provincies wat betreft het aandeel vrouwelijke wethouders. Over het hele land bekeken gaat het om 29 procent. Een groei van 3 procent in vergelijking met de periode 2018-2022. De stijging in Limburg ligt daarmee dus boven het landelijk gemiddelde.

Verdeling ongelijk

De verdeling over de provincie blijft wel ongelijk. Van de vier grote gemeenten telt Maastricht 2 vrouwelijke wethouders in een college van 7. Dat is er eentje meer dan in de vorige periode. Venlo behoudt haar ene vrouwelijke bestuurder in een ploeg van 5. In Sittard-Geleen zijn 2 van de 5 wethouders vrouw. Dat is net als in Maastricht een verdubbeling. Heerlen heeft geen vrouwelijke wethouder meer. In de vorige periode was dat Adriane Keulen van de Ouderen Partij Heerlen (OPH). Zij wilde ook doorgaan maar haar partij is in de oppositie terecht gekomen.
Bij de middelgrote gemeenten springt Weert eruit. Daar zijn 4 van de 5 wethouders vrouw. In de vorige bestuursperiode waren dat er 2.
In vijf gemeenten waar tussen 2018 en 2022 geen vrouwelijke wethouders waren, zijn er nu 2. Het gaat om Brunssum (2 op 4), Beesel (2 op 3), Meerssen (2 op 4), Roerdalen (2 op 4) en Vaals (2 op 3).
Leudal krijgt voor het eerst sinds haar ontstaan op 1 januari 2007 als fusiegemeente een vrouwelijke wethouder in de persoon van Heleen Wijers van de lokale partij Samen Verder. Met Andrea Ernes (CDA) krijgt Simpelveld na bijna 25 jaar weer een vrouw als wethouder.

Alleen mannen

In totaal 12 van de 31 Limburgse gemeenten hebben een gemeentebestuur dat uitsluitend uit mannelijke wethouders bestaat. Naast Heerlen zijn dat Beek, Beekdaelen, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Horst aan de Maas, Kerkrade, Landgraaf, Mook en Middelaar, Valkenburg, Venray en Voerendaal.
In L1mburg Centraal zijn de wethouders Marianne Smitsmans van Roermond (GroenLinks) en Anouk Huijs van Beesel (CDA) te gast. Zij praten over vrouwelijke wethouders en of dat verschil maakt in bestuurscultuur, werkwijze en het benaderen van problemen en onderwerpen.