Schoolmusical Valuas nu dan toch op de planken

Fragment uit de schoolmusical Side Show van Valuas. © Valuas
De Valuasmusical 'Side Show' leek lange tijd de boeken in te gaan als de musical die nooit op de planken kwam. Maar deze week beleeft de schoolmusical dan toch zijn langverwachte première.
Terwijl de zaal woensdagavond rond 20.00 uur woensdagavond langzaam volloopt met publiek, spreekt regisseur Jeroen Marcelissen in de coulissen van het theater alle spelers toe. "2,5 jaar wachten… Ik vond het te lang", begint hij droogjes zijn betoog. De lach zorgt voor ontspanning bij de spelers net voordat ze de bühne op moeten.

Punt zetten

Eén van die spelers is Rik Janssen. Hij is al meer dan een jaar weg van het Valuascollege en studeert inmiddels aan de TU in Eindhoven. Hij reisde het afgelopen half jaar terug naar Venlo om nog maar weer eens te repeteren voor deze musical. "Het is wel goed dat er nu een punt achter gezet kan worden. En om het af te ronden op een andere manier, dan dat we een half jaar geleden te horen kregen."

Documentaire

Hij doelt op het moment dat werd aangekondigd dat na meerdere keren uitstellen vanwege corona, er definitief geen voorstellingen zouden komen. Een grote domper. Wel kwam er een documentaire van Paul Versteegen. Hij had het hele proces gevolgd tot en met het moment van afstel.

Toch een show

De docu zorgde er indirect voor dat er nu een half jaar later alsnog een herkansing komt. Maaspoort-directeur Leon Thomassen zag de docu en bood de voorstelling een plekje aan aan het einde van het theaterseizoen. De eerste avond zat de zaal nagenoeg vol. Donderdagavond staat er nog een tweede voorstelling gepland.