UWV: 'Aantal werkeloosheidsuitkeringen historisch laag'

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Het aantal werkloosheidsuitkeringen (WW-uitkering) in Limburg is 'historisch laag', stelt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).
Volgens het instituut werden er in juni 11.036 uitkeringen verstrekt in Limburg. "Dat is bijna een derde minder dan eind 2019, vlak voor de coronacrisis", aldus het UWV.

Daling uitkeringen

Ook ten opzichte van mei daalden in juni de WW-uitkeringen in Limburg flink, namelijk met 4,5 procent. Het is de vijfde maand op rij dat het cijfer omlaag gaat, stelt het UWV.
Kerkrade is de Limburgse koploper op het gebied van de daling in WW-uitkeringen. In juni 2022 werden daar 389 uitkeringen verstrekt. Dat is 39,1 procent minder dan het jaar ervoor.
Bekijk hier hoeveel WW-ontvangers er in juni 2022 per gemeente waren:
Een WW-uitkering wordt uitgekeerd aan werknemers die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt. Bijna overal in Nederland zijn er minder WW-ontvangers ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Landelijk waren er in juni bijna 161.000 mensen die de uitkering kregen.

Zomer

De 'seizoensinvloeden' zijn goed te merken in het aantal uitkeringen, meent het UWV. Zo was er een sterke afname van uitkeringen in agrarische en dienstverlenende beroepen zoals de horeca.

Weinig personeel, veel banen

De vraag naar nieuw personeel blijft ook deze maand stukken groter dan het aantal werkzoekenden. Gemiddeld genomen stonden er in Limburg in het eerste kwartaal van 2022 zo'n 3,5 vacatures open per werkzoekende. "De arbeidsmarkt is krapper dan ooit", zegt Don Thijssen, Rayonmanager UWV Noord- en Midden-Limburg. Volgens hem zijn aanpassingsvermogen en creativiteit de sleutel tot succes om de krapte op te lossen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat de totale werkloosheid vanaf mei licht stijgt. Relatief gezien blijft het cijfer echter op een laag niveau.