Bijna 300 intentieverklaringen nodig voor Agora-school

Initiatiefnemers van een Agora-school in Venlo hopen in het schooljaar 2024-2025 met het onderwijs te kunnen starten. © iStock
Om in Venlo Agora-onderwijs te realiseren zijn 292 intentieverklaringen nodig. Initiatiefnemers maken zich al vijf jaar hard voor een dergelijke school in de gemeente.
In het Agora-onderwijs zijn leerlingen niet aan roosters of toetsen gebonden, maar kiezen zij zelf met welke vraagstukken ze aan de slag gaan.

Onderwijssysteem

Sinds 2017 is er in Venlo een groep initiatiefnemers die hier graag een Agora-school wil. Zij merken dat er in de gemeente vraag is naar deze vorm van onderwijs. "Er gaan dagelijks verschillende Venlose leerlingen naar Agora-scholen in Roermond en Panningen", legt Dirk Verbruggen uit. Hij gaat na de zomervakantie aan de slag als leraar op de Agora-school in Panningen. "In Venlo zie je gewoon dat er groepen leerlingen zijn die niet in het huidige onderwijssysteem passen. De onderwijsgemeenschap onderneemt geen actie, dan moeten wij dat als initiatiefnemers maar zelf doen."

Hoogbegaafd

De 14-jarige Sofie is hoogbegaafd en heeft haar eerste schooljaar op de Agora-school in Panningen achter de rug. Voordat ze in Panningen naar school ging, zat ze twee jaar op College Den Hulster. Daar liep ze vast. "Ze kon niet goed in de structuur van school mee. Dat ging ten koste van de motivatie", aldus Lon Thijssen, de moeder van Sofie. "Ze wil heel graag verdergaan in de stof. Dat kan in lessen van een uur niet. Die kans kreeg ze in Panningen wel. Ze is nu bezig met vraagstukken over psychologie en epigenetica."

Uitdagingen

"Vergeet heel even de zoemer, de roosters, lessen en punten. Vergeet dat en begin bij het kind. Wat wil een kind leren? Waarom wil een kind dat leren? Vanuit die gedachtegoed gaan leerlingen hun eigen challenges aan", zegt Verbruggen over de aanpak binnen het Agora-onderwijs. "Leerlingen kunnen op eigen niveau de stof leren. Dat maakt dat de motivatie weer van binnenuit komt", vertelt Thijssen. Zij zag met eigen ogen hoe haar dochter weer gemotiveerd raakte om te leren.

Maart

Wanneer de 292 intentieverklaringen binnen zijn is de komst van een Venlose school een stap dichterbij. Verbruggen: "Van daaruit kunnen we wellicht richting maart volgend jaar starten met de inschrijvingen. Als het zover is hebben we ook concrete ideeën over bijvoorbeeld een gebouw waar we terecht kunnen. We hopen in het schooljaar 2024-2025 echt met het onderwijs te kunnen starten."