Jos van Rey let op: 'Ik ben nu zorgvuldiger'

Jos van Rey © L1
Na acht jaar in de oppositie zit de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) voor het eerst in het college van Roermond. Het betekent de rentree van Jos van Rey als wethouder. "De laatste dagen ben ik al zorgvuldiger dan tien jaar geleden."
Dat zei Van Rey woensdag aan tafel bij L1mburg Centraal.

Terug op het pluche

Het verhaal is bekend: Van Rey werd in 2012 veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege passieve ambtelijke corruptie, stembusfraude, het lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Ook mocht hij twee jaar geen openbare bestuurlijke functie bekleden. Deze termijn is verlopen en Van Rey kan dus weer op het pluche plaatsnemen.
"We hebben natuurlijk tien jaar geen gemakkelijke tijd gehad", blikte hij terug. "Dankzij de geweldige steun van de LVR, een mooie ploeg, een mooie vereniging, heb ik dat kunnen doorstaan. Er zijn genoeg die zoiets meemaken en de handdoek in de ring gooien."

Begrip

In L1mburg Centraal gaf de politicus aan te begrijpen dat niet iedereen achter zijn rentree staat. "Hoe verder je van Roermond afkomt, des te meer ik moet uitleggen. En mijn collega’s van de LVR. Dat is heel begrijpelijk." Bij zijn aanstelling als wethouder, is integriteit een belangrijk thema. Van Rey vertelde in de uitzending dat hij een ander politicus is geworden. "Ja", zei de wethouder op de vraag of hij nu anders gaat besturen. Om daar aan toe te voegen: "Integriteit is een dynamisch begrip. Wat twintig jaar geleden heel normaal was, is nu afschuwelijk."
Een week is de 77-jarige Van Rey inmiddels weer aan de macht in zijn Roermond. Ongetwijfeld ligt hij de komende jaren onder een vergrootglas. Dat maakt zijn werk lastiger, beaamde Van Rey. "Zeker. Zo eerlijk moet je zijn. In ieder geval ben ik de laatste dagen al zorgvuldiger dan ik tien jaar geleden was. En dat moet wel mijn activiteiten niet te veel remmen."