Tienerdealer: 'Lastig om eruit te komen'

Wesley (19) dealt al sinds zijn zestiende © Frank Moonen (L1)
Wesley (19) handelt al drie jaar in drugs. Hij kent naar eigen zeggen wel 100 jongens op zijn school die net als hij drugs dealen. "De kleine pakkans en het grote geld maken het aantrekkelijk."
In de serie Over Last van Jongeren vertelt Wesley over zijn leven.

Dealen

Wesley begon op zijn zestiende met dealen. "Ik realiseerde me dat als het mij zoveel geld kost om een jointje te roken, dat ik er veel geld mee zou kunnen verdienen." 's Ochtends gaat hij gewoon naar school. Daarna gaat hij met vrienden van plek naar plek zodat iedereen zijn drugs heeft. Inmiddels dealt hij niet meer elke dag.

Kleine pakkans

"Het is de kunst om niet gepakt te worden. 's Avond en 's nachts zijn er weinig politieauto's actief en de kans dat je ze tegenkomt is verschrikkelijk klein." Hij verkoopt ook aan jongeren van 16 en 17 jaar. "Als ze het niet bij mij halen, komen ze er wel via iemand anders er aan. Dan kan ik net zo goed mijn geld ermee verdienen."

Status

"We weten dat er 26 jeugdgroepen zijn in Heerlen-Noord," zegt Ali Sabri, teamchef politie Heerlen. "Jongeren gaan mee in de groep en kopiëren het gedrag. De oudere jongeren in de groep krijgen status. Het wordt steeds erger en uiteindelijk zien we crimineel gedrag."

Vermoedens

De ouders van Wesley weten niet dat hij dealt. "Ze weten dat ik soms een jointje rook. Er zijn vermoedens geweest. Maar ik had altijd een goed verhaaltje om er uit te komen." Met het geld dat hij verdient, koopt hij dure scooteronderdelen. "Mijn ouders weten niet hoe duur de onderdelen zijn. Op een gegeven moment word je moe van je eigen leugens. Je gaat een compleet dubbelleven in. Dat houd je nooit eeuwig vol."

Inkeer

Mede door gesprekken met een psycholoog op school is hij tot inkeer gekomen. "Het wereldje is erg duister, het is lastig om eruit te komen. Maar het plezier en geld wegen niet meer op tegen de ellende. Ik besef me dat dit geen manier van leven is. Ik heb bij vrienden gezien dat het in alle gevallen verkeerd is afgelopen."
Hij zit klem in de drugswereld. "Ik heb hoge schulden en mensen zijn mij grote bedragen verschuldigd. Ik kan er pas uitstappen als dat is geregeld." Ook wil hij dat zijn klanten een andere dealer krijgen om aan hun drugs te komen.

Meer coffeeshops

Wesley denkt dat je jeugdcriminaliteit niet kan voorkomen. "Wat wel kan helpen is als de politie de jongeren beter kent. De drugs zelf zijn niet het probleem, maar het criminele wereldje. Als er meer coffeeshops zijn, wordt de vraag beter bevoorraad en heeft de politie minder overlast."
Wesley is niet zijn echte naam. De echte naam is bij de redactie bekend.