Sofia Saléh vult blinde vlek in met zelf ontworpen prototype

Sofia Saléh met haar zelf ontworpen prototype. © L1 (Ruud van Broekhoven)
Sofia Saléh uit Sittard heeft zichzelf met een profielwerkstuk niet alleen aan een 10 en een prijs geholpen, maar ook zichzelf geholpen. Door een hersentumor in haar jeugd, is haar zicht beperkt. Met een zelf ontwikkeld werkend prototype ziet ze iets meer.
De gymnasiumleerlinge van Trevianum in Sittard behoort tot de top 3 van beste werkstukken van de KNAW Onderwijsprijs 2022 in het profiel Natuur & Techniek.

Strook uitbreiden

De titel van haar profielwerkstuk is V²3K. De visus verbreder 3000. En zo heet ook haar product. Sofia is aan haar rechteroog blind geworden en met haar linkeroog ziet ze alleen de binnenste helft. Zij wilde een product ontwerpen om die strook iets uit te bereiden. En dat lukte.

Stukje bij

"Ik kan het niet in procenten uitdrukken, maar je kan het zo zien: eerst zag ik een stukje en dan komt er ergens een stukje bij", legt Sofia uit. "Het overlapt met de visus die ik nu zie. Dat neemt een stukje visus weg, maar er komt ook een stukje bij."

Zo knap

Docente Lilian Bartholomeus van Trevianum scholengroep vindt het geweldig dat het Sofia is gelukt. "Als dit gaat werken, dan is dit zo bijzonder. Toen ze me een berichtje stuurde: het werkt, dacht ik: wow, dit is zo knap dat ze dit voor elkaar heeft gekregen. Een werkend prototype."

Blinde vlek ingevuld

Voor het prototype gebruikte ze een minicomputer, een camera en een scherm die ze met een draagband op haar hoofd monteerde. Het beeld van de camera wordt geprojecteerd op het scherm. En zo vulde ze haar eigen blinde vlek letterlijk in. "Ik vind dat je altijd moet kijken naar wat je wel kan in plaats van wat je niet kan. Ik zeg altijd: laat je dromen je niet beperken."
De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) reikt sinds 2008 jaarlijks de KNAW Onderwijsprijs uit voor twaalf (vwo) profielwerkstukken. Voor elk profiel zijn er drie prijzen.