Nog veel onduidelijkheid over onbekende stof in de Maas

Stockfoto © iStock
Al ruim een maand wordt er door Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) geen drinkwater uit de Maas gehaald. Dit omdat er sinds mei een onbekende stof in het Maaswater zit.
Drie laboratoriums onderzoeken nu deze onbekende stof die de naam 'GC AQUA-0092' heeft gekregen.

Verdroging

Maar nog steeds is het onduidelijk of de stof schadelijk is of niet. En dus duurt de opnamestop voort. Het gevolg is nu dat waterbedrijf WML meer grondwater moet oppompen voor het drinkwater. En dat is weer slecht in de strijd tegen de verdroging.

Zeldzaam

Volgens Peter van Diepenbeek, hydroloog bij WML, komt zo’n lange innamestop zelden voor. Dat vertelde hij in het tv-programma Limburg Centraal. WML monitort de kwaliteit van het Maaswater continu. Zo’n vijftig tot zestig keer per jaar er sprake van een innamestop, die één tot enkele dagen duurt. Een innamestop van enkele weken is hoogst ongebruikelijk.

Steeds meer

Van Diepenbeek: “Medio mei is de stof voor het eerst aangetroffen; aanvankelijk incidenteel en in lage concentratie. Vanaf medio juni wordt de stof structureel en in een te hoge concentratie gemeten. Helaas hebben we de stof nog steeds niet kunnen identificeren."

Niet Chemelot

WML heeft drie externe onderzoeksbureaus ingeschakeld om erachter te komen om welke stof het gaat. Het lijkt uitgesloten dat deze afkomstig is van industriecomplex Chemelot, in 2015 verantwoordelijk voor het lozen van de giftige stof pyrazool in de Maas. De huidige onbekende stof komt namelijk niet voor in het afvalater van Chemelot.

Wallonië

Het lijkt erop dat de stof afkomstig is van onze zuiderburen. In samenwerking met Rijkswaterstaat, het Waterschap Limburg en enkele Belgische instanties heeft WML monsters afgenomen die hebben uitgewezen dat de onbekende stof ook in de Geul voorkomt, tot aan de Belgische grens. Dit wijst erop dat de stof uit Wallonië komt. Samen de Waalse equivalent van Rijkswaterstaat probeert WML er nu achter te komen waar de stof precies vandaan komt.

Geen zorgen om drinkwater

Van Diepenbeek benadrukt dat burgers zich geen zorgen hoven te maken om de kwaliteit van het drinkwater. "WML is ingericht op dit soort calamiteiten. In Heel hebben wij een diepe grondwaterwinning van zo’n tweehonderd tot driehonderd meter diep. Dit is een back-up voorziening waar we zeker nog drie tot vier maanden mee vooruit kunnen."

Brief

Inwoners van grote delen van Midden- en Noord-Limburg ontving begin juli een brief over de innamestop. In plaats van Maaswater, komt er nu grondwater uit de kraan. "De kwaliteit van uw kraanwater blijft onberispelijk. Wel verandert de samenstelling enigszins. De verandering zal geleidelijk plaatsvinden", zo schreef WML.
Jaarlijks wordt zo'n 20 miljoen kuub Maaswater ingenomen. Dat wordt eerst in de bodem geïnfiltreerd en gezuiverd en daarna weer opgepompt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!