Zeven handige tips om wespen op afstand te houden

Probeer als je een wesp ziet of als je een wesp probeert weg te slaan, om hem niet een genadeklap te geven. © iStock
Het gaat dit jaar niet alleen de 'summer of love' worden aangezien alle festivals en feestjes weer door mogen gaan zonder coronabeperkingen. Na een warm en droog voorjaar zal het namelijk ook de zomer van de wespen gaan worden.
Volgens bioloog Paul Beuk hebben de wespen een hele goede winter gehad. "Ze hebben een vliegende start gehad. Het was droog en vrij warm in de winter. Daardoor verschimmelen ze niet in de winter en hebben ze een grotere overlevingskans. Als het in de lente warm is, dan worden ze ook eerder actief en beginnen ze eerder dan normaal met het maken van vlieguren."

Tips

Aangezien geleerden en deskundigen sterk rekening houden met een wespenplaag, hebben wij een aantal handige tips van bioloog Paul Beuk voor jullie op een rijtje gezet.

Tip 1: krammetje

Volgens Beuk zitten kun je doormiddel van een simpel krammetje voorkomen dat wespen in je tuin gaan zitten. "Voor de wespen zijn spouwmuren een van de favoriete plekjes om zich te nestelen. Daar is het lekker droog en warm en er zitten ook veel ventilatieopeningen in. Door een simpel krammetje in de openingen te stoppen kun je voorkomen dat ze zich hier gaan nestelen."

Tip 2: zoetigheid

Zoetigheid is voor wespen een ware delicatesse. "Laat daarom geen etensresten in de tuin achter en ruim direct na het eten en drinken de borden en glazen op. Wespen zijn vrij intelligente beestjes. Ze onthouden waar ze hun lekkernijen vandaan hebben gehaald en komen daar dan ook weer terug voor meer. Vandaar dat je je eten en drinken niet langer moet laten staan dan nodig is en moet afdekken als het op tafel staat."

Tip 3: parfum

Zoetigheid komt niet alleen van eten en drinken. "Wespen zijn ook dol op de zoete geur van parfums. Ze zullen snel genoeg door hebben dat de mens niet eetbaar is, maar ze komen er wel op af. Vandaar dat niet aan te raden is om sterke en zoete parfumluchtjes op te spuiten."

Tip 4: rustig blijven

Het is natuurlijk ontzettend lastig als je allergisch of angstig bent voor wespen. Maar probeer de rust te bewaren. "Als je hysterisch om je heen gaat slaan en vervolgens weg gaat rennen dan kunnen wespen daar agressief van worden. Probeer een wesp op een rustig manier met een stevig hand weg te slaan. Als je de wesp van je af slaat dan komt het beestje meestal niet zo snel meer terug."

Tip 5: kruidnagel

Wespen houden niet van hele sterke en scherpe geuren. Een van de veelgebruikte methodes om wespen op afstand te houden is vaak heet water met kruidnagel er in. "Hoe heter het water, des te sterker wordt de geur en daar houden wespen absoluut niet van."

Tip 6: niet dood slaan

Probeer als je een wesp ziet of als je een wesp probeert weg te slaan, om hem dan ook niet een genadeklap toe te dienen. "Als je een wesp dood slaat dan komen er bepaalde stoffen vrij waar andere wespen agressief van worden. Dit stofje fungeert ook als een soort van waarschuwingsteken voor wespen in de buurt. Ze ruiken dan letterlijk en figuurlijk gevaar."

Tip 7: blazen

Een handige én diervriendelijk tip om wespen van je vandaan te houden is het weg blazen van wespen met je mond. "Tijdens het eten of drinken kan een wesp bij je mond komen vliegen. Dan is blazen zeer effectief. Blazen is ook iets heel natuurlijks voor wespen omdat ze dan denken dat het de wind is die ze weg duwt. Het wegblazen van wespen is een methode waar wespen toch vrij snel en gemakkelijk van kunnen vertrekken."