Materiaaltekort: vertraging bouwproject vluchtelingen

Afbeelding ter illustratie © iStock
De bouw van woningen voor starters en vluchtelingen in Roerdalen loopt een half jaar vertraging op vanwege een tekort aan bouwmaterialen.
Het was de bedoeling dat in juli de eerste bewoners konden worden gehuisvest, maar dat bleek te ambitieus.

Vertraging

"Wonen Limburg gaat de woningen bouwen, maar die liepen tegen een aantal problemen aan. Zo waren er geen aannemers te vinden en kampen we met materiaaltekorten", zegt een gemeentewoordvoerder. We hopen aan het einde van dit jaar met de bouw te kunnen beginnen."

Woonwijkjes

De ambitie van de gemeente Roerdalen is om zowel in Vlodrop als in de kerkdorpen Sint Odiliënberg, Melick, Montfort, Herkenbosch en Posterholt woonerven te bouwen met een tiental woonunits voor veertig mensen. Oekraïners, statushouders en starters uit Roerdalen zouden samen gaan wonen in die nieuwe woonwijkjes.

Geen vakantieparken

De gemeente heeft voor deze optie gekozen omdat vakantieparken en leegstaande gebouwen geen optie zijn. "We hebben geen gebouwen die op korte termijn geschikt zijn voor langdurige bewoning. Lege gebouwen zijn te slecht om te verbouwen of worden binnenkort gesloopt", zei burgemeester Monique de Boer eerder in een verklaring. "Huisvesting op onze recreatieparken willen we niet, omdat dit niet past in ons recreatieve profiel. Daarnaast staat het haaks op de stappen die wij de afgelopen jaren hebben ondernomen om permanente huisvesting tegen te gaan."

Felle discussies

Eind mei vonden drie informatiebijeenkomsten plaats voor omwonenden om de plannen toe te lichten. Dat leverde geëmotioneerde reacties op van een aantal omwonenden. Dat varieerde van traumatische ervaringen met immigranten die eerder in Vlodrop woonden tot scepsis over de toezegging dat een deel van de woningen daadwerkelijk voor starters uit Roerdalen gereserveerd wordt. Slechte ervaringen met de bereikbaarheid van het kleine aantal wijkagenten gaven een extra lading aan de soms felle discussies.

Planning

Eind 2022 staat de bouwstart gepland voor Vlodrop, Sint Odiliënberg en Melick. Als alles volgens planning verloopt volgen in het voorjaar van 2023 Montfort, Herkenbosch en Posterholt.