Nijmeegse Vierdaagse van start: ‘Sfeer als vanouds’

De eerste lopers beginnen aan de Nijmeegse Vierdaagse © ANP
Met een dag vertraging is woensdagochtend de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan. Vanwege de hitte werd dinsdag de eerste dag geschrapt.
Ook dit jaar doen veel Limburgers weer mee aan de wandeltocht.

Driedaagse

Na twee coronajaren, waarin de Nijmeegse Vierdaagse niet kon doorgaan, moesten de deelnemers nog een dag langer wachten om weer te kunnen wandelen in en rondom Nijmegen. De organisatie besloot afgelopen zondag de eerste dag te schrappen vanwege de extreem hoge temperaturen. Daardoor wordt de Nijmeegse Vierdaagse dit een jaar driedaagse.

Popelen

Een van de vele Limburgers die meedoet is Peter Meijer uit Roermond. Hij loopt elke dag 40 kilometer en vertrok rond 5:30 uur voor de eerste dag. "Ik heb er veel zin en ik ben niet de enige. Iedereen stond te popelen om lekker van start te gaan en de sfeer is vanouds", zei Meijer na de start in de L1 Nieuwsshow. De eerste wandelaars begonnen om 4:00 uur aan de Vierdaagse na het traditionele startschot van marsleider Henny Sackers.

Weersomstandigheden

Ook woensdag kan het nog warm zijn voor de lopers van de Vierdaagse. Bij de start gaf de thermometer nog steeds een temperatuur van rond de 29 graden aan. "De weersomstandigheden zijn goed", zegt Meijer. "Het is zonnig en best al warm." Het Rode Kruis zegt tegen het ANP rekening te houden met een drukke dag in de behandelposten.

Roze woensdag

De lopers staat woensdag de traditionele tocht naar Wijchen te wachten, om vervolgens terug te keren naar Nijmegen via het centrum. Daarnaast staat de dag bekend als Roze Woensdag. Er wordt dan aandacht gevraagd voor de positie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Donderdag doen de lopers Limburg aan op 'de dag van Groesbeek'. Duizenden wandelaars zullen onder meer Gennep, Milsbeek en Mook passeren. Vrijdag is 'de dag van Cuijk'. Na een oversteek over de Maas wacht de lopers het ontvangst op de bekende Via Gladiola.

Deelnemers

De afgelopen dagen hebben 38.455 lopers hun startbewijs opgehaald. Dat is minder dan gebruikelijk. De afgelopen jaren kwam het niet voor dat er minder dan 40.000 deelnemers hun startbewijs ophaalden.