Misstanden VISTA: twee docenten weg bij ROC

Derde melding grensoverschrijdend gedrag VISTA college © L1
Het VISTA College heeft definitief afscheid genomen van twee docenten vanwege ongewenst gedrag.
Een onderzoek naar een derde zaak loopt nog. Dat meldt een woordvoerder van het regionaal opleidingscentrum (ROC).

Grensoverschrijdend gedrag

De mbo-onderwijsinstelling met vestigingen in Heerlen, Sittard en Maastricht kwam eerder dit jaar in het nieuws toen binnen korte tijd drie verhalen over grensoverschrijdend gedrag naar buiten kwamen. Dat gebeurde kort nadat VISTA zelf het onderwerp 'sociale veiligheid' op de agenda had gezet, onder meer naar aanleiding van de misstanden bij televisietalentenjacht The Voice Of Holland.

Misbruik en relatie

Een voormalige leerlinge van de opleiding in Sittard bracht het balletje in januari aan het rollen, met het bericht dat ze fysiek en mentaal misbruik zou zijn door een docent. Dat begon toen ze 16 was. De man maakte bijvoorbeeld seksueel getinte opmerkingen. Kort daarna bleek dat een docent in Sittard een relatie had met een meerderjarige oud-leerlinge. Die relatie was begonnen toen zij nog op school zat.

Aangifte

In maart kwam tenslotte nog het verhaal van een oud-studente, die tijdens haar studie te maken heeft gehad met 'ernstig grensoverschrijdend gedrag' in het schooljaar 2016/2017. In deze zaak is ook aangifte gedaan.

Beleid

De opleiding heeft naar aanleidingen van de misstanden beleid opgesteld om de schoolomgeving zo veilig mogelijk te houden. Dat blijft ook komend studiejaar van kracht. In totaal kreeg de opleiding in de tweede helft van dit schooljaar een vijftal meldingen van ongewenst gedrag. Daarop werd steeds een onderzoek ingesteld, al leidde dat niet iedere keer tot vervolgstappen.