Zoektocht moordwapen levert niks op: schutter werkt niet mee

De schietpartij op 27 november 2021 aan de Burgemeester Kessensingel in Maastricht © Orange Media
Moordverdachte Chakib N. (30) heeft de politie toch niet geholpen in de zoektocht naar een vuurwapen dat hij gebruikte bij een schietpartij in Maastricht, eind november 2021.
Volgens de in Rotterdam geboren dertiger heeft justitie zich niet aan de afspraken gehouden. Dat zei hij dinsdag tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank van Maastricht.

'Belazerd'

Chakib wilde naar eigen zeggen de opsporingsdiensten helpen. Hij stelde dat hij de politie kon aanwijzen waar hij het vuurwapen heeft weggegooid. Dat pistool zou ergens in de buurt van stadion De Geusselt moeten liggen. "Voordat ik opgehaald zou worden om op zoek te gaan naar het wapen, zou mijn advocaat worden ingelicht. Dat is niet gebeurd. Ik heb eerlijk verklaard bij de politie, maar ik heb het gevoel dat ik word belazerd", aldus Chakib.

Ruzie

Het Openbaar Ministerie (OM) rekent hem zwaar aan dat er 'ergens een wapen ligt en hij weet waar'. "Er was sprake van ruzie tussen de verdachte en het slachtoffer. Hij heeft speciaal voor deze onenigheid een wapen gekocht", aldus de officier van justitie. Slachtoffer Ilias (20) werd in zijn auto op 27 november 2021 aan de Burgemeester Kessensingel beschoten. Hij reed vervolgens tegen geparkeerde auto's aan in de Lorentzstraat en overleed uiteindelijk in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Volgens Chakibs advocate Nienke Bloebaum werd haar cliënt maandenlang getreiterd door slachtoffer Ilias (21). "Dat creëert een ophoping. En dan kan het zijn, dat je sneller én anders reageert op iemand die staat te roepen en te toeteren op straat."

Vlindermes

Verder wil de raadsvrouw duidelijkheid hebben over een gevonden vlindermes. "Waar lag dat? Los in de auto? In het tasje van het slachtoffer? Want mijn cliënt had het gevoel dat Ilias naar iets greep", zegt Bloebaum. Op dat punt liggen de rechtbank en de verdediging op één lijn. "Er is een mes in beslag genomen, maar boven water moet komen waar dat mes vandaan is gekomen", aldus de rechter.

Ziekenhuis

De advocaat van Chakib had nog een eis: ze wilde dat hij drie dagen de gevangenis kan verlaten vanwege een medische behandeling aan zijn rechterhand. "Hij is professioneel kickbokser en verdient hiermee zijn brood." Daar gaat de rechter niet in mee.