Appels verbranden in de zon net als mensen: sproeien nodig

Afbeelding ter illustratie
Net als mensen, kunnen ook appels verbranden in de zon. Fruitteler John Stappers (59) probeert dat te voorkomen door heel gericht te sproeien met gekoeld water.
"Het is vandaag een spel met Moeder Natuur", zegt fruitkweker John Stappers. "Ik hou de temperatuur op mijn percelen constant in de gaten. Als het op een stuk te warm wordt, dan zet ik de sproeiers aan."
Weerstation
De Baarlose fruitkweker heeft vandaag geen tijd om het rustig aan te doen. Stappers is vroeg gestart zodat de beregeningsinstallatie overal standby staat. Niet alle appelrassen zijn even gevoelig voor de verzengende zon. Via zijn eigen weerstation krijgt hij gerichte informatie, zodat hij snel kan ingrijpen waar het nodig is. Stappers: "Nog voor de middag liep de temperatuur al snel op. 36 graden is écht te heet, zeker voor appelsoorten die bijna worden geoogst. Met beregenen breng je de temperatuur naar beneden. Niet heel veel, maar wel onder het kritische punt."
Verbrand
Het heetste gedeelte van de dag moet nog komen. "Ik verwacht rond 18.30 uur dat we hier de veertig graden halen." Stappers laat zien hoe een verbrande appel eruit ziet. "Een donkerrode plek die uiteindelijk zwart wordt. Deze appels zijn op de grond gevallen en daar verbrand. Het is de bedoeling dat alles wat aan de bomen hangt, niet verloren gaat natuurlijk."