Burenruzie Landgraaf wordt juridische principekwestie

Soms is een schutting niet genoeg om vechtende buren uit elkaar te houden © Istock
Wat begon als een voor televisiekijkers vermakelijke burenruzie in Landgraaf, is inmiddels uitgegroeid tot een juridische principekwestie over de rechten van slachtoffers in een strafzaak.
In die zaak bij de politierechter in Maastricht kreeg het slachtoffer namelijk van de rechtbank niet de kans om haar hele verhaal te doen. Zij beschuldigde haar buurman van bedreiging, maar die werd vrijgesproken.

Oneerlijk

Een vonnis dat volgens advocaat Selçuk Ikiz anders had kunnen luiden als de vrouw wél haar hele verhaal had kunnen doen: "De verdachte kreeg hier een eerlijk proces, het slachtoffer niet." En bovendien een schending van het onbeperkt spreekrecht voor slachtoffers. Daarin werd hij gesteund door een civiele rechter in Den Haag, die besliste dat het Openbaar Ministerie hoger beroep moest aantekenen.

Hogerop

Dat gebeurde ook, maar kort daarna liet het OM dit beroep 'na beraad' weer in te willen trekken. Advocaat Ikiz van het slachtoffer zoekt het nu hogerop. Via een procedure bij het Gerechtshof in Den Haag wil hij dat de zaak opnieuw wordt behandeld, waarbij het slachtoffer deze keer wél haar hele verhaal kan doen voordat de rechter een oordeel velt.

Turbospoed

De advocaat vraagt vanwege de haast in de zaak een zogenoemd turbospoedappèl aan. Met zo'n procedure moet de zaak binnen enkele dagen behandeld kunnen worden. Dat is nodig omdat anders de oorspronkelijke uitspraak definitief wordt.

Fundamenteel

"Haar rechten zijn gewoon aan de kant geschoven", zegt de advocaat over de principekwestie. "Dit gaat niet meer om emmertjes sop in de heg of scheldpartijen, maar om fundamentele rechten. Juristen, politici en instellingen als slachtofferhulp volgen deze zaak nu ook. Wij willen dit tot het uiterste uitprocederen."