Verdachten jeugdbende voorlopig op vrije voeten

De twintigers worden onder meer verdacht van het stelen van auto's. © iStock
Bob P. (21) uit Brunssum en Heerlenaar Marciano M. (20), twee vermeende leden van een jeugdbende uit de Parkstad, mogen hun strafproces in vrijheid afwachten. Maar als ze in die tijd de fout ingaan, moeten ze diep in de buidel tasten.
Dat heeft de rechtbank van Maastricht dinsdag besloten tijdens een tussentijdse zitting. Het duo wordt onder meer verdacht van het stelen van auto's en het vormen van een criminele organisatie.

Laatste kans

De rechter wil hen niet meer zien en ze krijgen 'een allerlaatste kans'. Als Bob voor het verkeerde pad kiest, moet hij 5000 euro op tafel leggen. Hij was al eerder vrij, maar hield zich niet aan de opgelegde regels en kon weer de cel in.

Hoger bedrag

Bij Marciano ligt dat bedrag hoger, omdat hij meerdere verdenkingen op zijn lijstje heeft staan. Mocht hij een strafbaar feit plegen, zal de twintiger 10.000 euro uit zijn portemonnee moeten trekken. "Dit is een extra zekerheid dat u zich gedurende de schorsing niet aan strafbare feiten zult gaan schuldig maken", aldus de rechter.

Voorwaarden

Maar daar blijft het niet bij. Van Bob en Marciano wordt verwacht dat ze zich aan enkele voorwaarden houden nu dat ze op vrij voeten worden gesteld. Ze krijgen een locatieverbod én een enkelband. Ook moeten ze hun paspoort inleveren, mogen ze Nederland niet verlaten en wordt van hen verwacht dat ze zich iedere week melden op het politiebureau.

Parkstadbende

Tenslotte mag het duo geen contact hebben met medeverdachten. Dat laatste zal moeilijk gaan voor Marciano, omdat zijn broer Romano M. (25) - één van de leiders van de Parkstadbende - een rol speelt in deze strafzaak. In dit geval is dat dus niet mogelijk en dat begrijpt de rechtbank.
De inhoudelijke behandeling vindt eind januari plaats. Daarvoor zijn twee dagen uitgetrokken.