Koelelement voor het konijn, zwembad voor de hond

Een hond krijgt verkoeling in het zwembad bij dierenasiel © Guus Benders (L1)
Naast mensen, hebben ook dieren extra aandacht en verkoeling nodig met deze tropische temperaturen. Bij het Dierenbeschermingscentrum Limburg zijn ze vanochtend daarom extra vroeg gestart met het verzorgen van de dieren.
“We zijn een uurtje eerder begonnen zodat we alle honden uit konden laten voor het heetst van de dag”, zegt verzorger Donny Tissen. Voor de verkoeling is er verder een speciale uitloopren met verschillende zwembadjes neergezet. Kleine voor kleine honden; en een bad van een halve meter hoog voor de grotere honden.

Natgespoten hokken

De tweejarige herder Bo geniet er zichtbaar van. Hij plonst vrolijk in en uit het water. “Dat geeft flink verkoeling ja”, stelt Tissen. “Honden kunnen hun warmte alleen via hun bek kwijt, dus dan helpt dit wel.” Verder worden de hokken in de kennel nat gespoten en blijven de honden op het heetste moment van de dag binnen.

Koelelement

Voor andere dieren in het asiel worden weer andere maatregelen genomen. Neem de konijnen. Die krijgen meer nat voer zoals verse groente en ze krijgen een groot koelelement in hun hok. Daar kunnen ze dan tegenaan gaan liggen om af te koelen als ze dat willen.

Katten

De katten hebben minder zorg nodig, omdat ze beter tegen warmte kunnen. “Maar daar moet je natuurlijk wel zorgen voor voldoende water.”