Fractievoorzitter CDA Vaals niet verrast over breuk

Vaals © iStock
Fractievoorzitter Gert van Vliet van het CDA in de gemeenteraad van Vaals is niet helemaal verrast door de stap van raadslid en oud-wethouder John Coenen om uit de partij te stappen.
Hij doet dat in de eerste plaats uit onvrede met de landelijke koers van het CDA, bijvoorbeeld rond stikstof. Ook speelt onvrede over het provinciale CDA een rol. Coenen gaat verder als eenmansfractie Heuvelland Democraten Vaals.

Jammer

"Ik vind het jammer dat John geen deel meer uitmaakt van de fractie. Intern voeren wij ook de discussie over de gevolgen van de landelijke koers van het CDA voor onze afdeling in Vaals. Dus zijn motieven kan ik snappen. Ik had dan ook het liefst samen een besluit genomen. Maar onze weg duurde John kennelijk te lang", aldus Van Vliet.

Mist

De fractievoorzitter stelt dat het CDA-Vaals als lokale afdeling last heeft van zaken die landelijk spelen. Volgens hem kun je zoals bij de verkiezingscampagne voor de gemeenteraad in maart, wel zeggen tegen de kiezer dat het CDA in Vaals staat voor de lokale zaak en niet verantwoordelijk is voor de landelijke koers. "Maar toch blijft die mist hangen", zo zegt Van Vliet.

Discussie

Het CDA in Vaals heeft na de verkiezingen waarbij de partij zijn drie zetels behield, dan ook besloten een discussie over de toekomst te starten om een duidelijker profiel naar de achterban te krijgen. Daarbij is de keuze los van het CDA verder gaan òf toch onderdeel blijven van de landelijke partij en daarbinnen te werken aan een sterker lokaal gezicht.

Duidelijkheid

"Het was de bedoeling begin volgend jaar een besluit te nemen over welke kant we op willen, ook richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Maar door het opstappen van John Coenen is dat proces versneld", verklaart Van Vliet. Zijn persoonlijke inschatting is dat daar nu in oktober duidelijkheid over komt. In de loop van volgende week heeft de CDA-fractie een gesprek met het bestuur van het CDA-Vaals.

Coalitie

Fractievoorzitter Gert van Vliet gaat er vanuit dat er in ieder geval niks verandert voor de coalitie van Het Alternatief, CDA en Lokaal! in Vaals. Die kon maar terugvallen op een krappe meerderheid van 8 van de 15 zetels. Theoretisch is de coalitie met het vertrek van Coenen uit het CDA haar meerderheid kwijt. Maar die heeft zelf aangegeven de coalitie te blijven steunen. "Ik zie dan ook niet dat de stap van John gevolgen heeft voor de coalitie", verwacht Van Vliet.