Vaalser oud-wethouder John Coenen stapt uit CDA

John Coenen © Bron: CDA Vaals
CDA-raadslid en oud-wethouder John Coenen van Vaals stapt uit de partij. Hij gaat verder als eenmansfractie onder de naam Heuvelland Democraten Vaals. Aanleiding voor zijn besluit is in de eerste plaats de landelijke koers van het CDA.
Daarbij was de opstelling in het stikstof dossier voor hem de druppel die de emmer deed overlopen.

'Onverdedigbaar'

“Ik kan het niet meer uitleggen wat er landelijk gebeurt. Het werd voor mij onverdedigbaar. De technocratische manier waarop partijleider Wopke Hoekstra zich inzake stikstof en de toekomst van de boeren opstelt, stuit mij tegen de borst. Ik mis daarbij elk menselijk gevoel”, aldus Coenen. Zijn ontevredenheid speelt al veel langer. Op 1 oktober vorig jaar stopte hij als wethouder. Dat had te maken met de (te) zware wissel die zijn wethouderschap legde op zijn privéleven. Maar ook met de landelijke CDA-lijn.

Geen lokale kwestie

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart was Coenen lijstduwer van zijn partij. Hij stond 8e op de kandidatenlijst. De populaire Coenen werd met voorkeurstemmen gekozen en was met 223 stemmen goed voor één-derde van het aantal stemmen op het CDA. Hij benadrukt dan ook dat zijn besluit helemaal niks te maken heeft met het lokale CDA. Maar dat hij geen lid van de CDA-fractie in Vaals kan blijven, als hij geen lid meer is van het CDA. Al betreurt hij dat gevolg zeer.

Ook kritiek op Statenfractie

Coenen geeft aan dat bij zijn beslissing om per 1 augustus met het CDA te breken, ook onvrede over het provinciale CDA een rol heeft gespeeld. Zo vindt hij dat het Limburgse CDA-bestuur slecht en zwak heeft opgetreden bij het aftreden van de gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus en het gevolg daarvan. In zijn ogen zijn de twee geofferd onder de hoede van het bestuur. Ook is Coenen van mening dat de fractie van het CDA in het Limburgs Parlement veel te veel op eigen houtje tot het standpunt is gekomen dat Maastricht Aachen Airport (MAA) open moet blijven. “Daarbij is helemaal niet gepeild hoe MAA leeft binnen de CDA-fracties in de omringende gemeenten”, zo Coenen.

Geen consequenties

Hij stelt wel duidelijk dat zijn breuk met het CDA geen consequenties heeft voor de coalitie van Het Alternatief, CDA en Lokaal! in de gemeente Vaals. Die had met 8 van de 15 zetels een minimale meerderheid. Zonder Coenen is die in theorie verdwenen. “Maar ik blijf de coalitie steunen. Ook nu ik verder ga als Heuvelland Democraten Vaals. Want het is een goede coalitie met een goed programma."

Meer vertrekkers?

Coenen verwacht overigens dat hij niet de enige is die uiteindelijk zal breken met het CDA. Want de onvrede leeft volgens hem ook bij andere leden van de fractie en de steunfractie van het CDA-Vaals.