Teruglezen: Tropische dag in Limburg

Het was dinsdag een zeer warme dag in Limburg © iStock
Het was dinsdag bijzonder warm in Limburg. Op sommige plekken werden temperaturen van ruim 39 graden gemeten.
In dit liveblog volg je alles over de hitte in de provincie en de belangrijkste ontwikkelingen in het land.

15:09 uur - Zout strooien om het wegdek te beschermen

De gemeente Horst aan de Maas is dinsdag begonnen met het strooien van enkele wegen. Dit om de wegen te beschermen tegen de hitte. Het strooien gebeurt voornamelijk op plekken waar veel vrachtverkeer komt en al sprake is van slijtage.
Aan de Americaanseweg in Horst vullen de gemeentemedewerkers de strooiwagens. De wagens blijven overigens de komende tijd stand-by voor het geval zich een volgende strooiklus aandient vanwege het warme weer.
Strooiwagens strooien zout in Horst om wegen te beschermen tegen de extreme hitte © Edward-Media

14:45 uur - Dagrecord gebroken: Maastricht heeft warmste 19 juli ooit

Het is niet eerder zo warm geweest op 19 juli als het momenteel is, meldt Weeronline. Het oude record van 37,1 graden - gemeten in 2006 in Westdorpe - werd rond 13.50 uur verbroken. Toen was het in Maastricht 37,3 graden.
Volgens het weerbureau is het in het hele land tropisch met temperaturen boven de 30 graden. Op Terschelling heeft het kwik 30,1 graden aangetikt en in Den Helder geeft de thermometer 34,0 graden aan. In De Bilt liep de temperatuur tot nu toe op naar 34,0 graden.

14:20 uur - Maastricht Airport waarschuwt reizigers

Reizigers die vertrekken vanaf het vliegveld in Beek worden gewaarschuwd niet te vroeg te komen. Ook twittert de luchthaven dat er geen bussen rijden tussen de terminal en parkeerplaats P5, waardoor het een hachelijke onderneming wordt om met zware koffers naar de vertrekhal te sjouwen.

13:35 uur - Hoofdpijn en misselijk? Dit moet je doen bij oververhitting

De kans op oververhitting is deze dagen natuurlijk een stuk groter. Er wordt daarom opgeroepen extra goed op mensen te letten. Vooral kleine kinderen en kwetsbare ouderen kunnen sneller last krijgen van oververhitting. Wat je dan moet doen, is hier te lezen.

13:15 uur - Vergelijken met twee jaar geleden

Meteo Limburg heeft weer vergeleken met recorddag 25 juli 2019. In Arcen werd toen de warmste temperatuur ooit gemeten in Limburg. De vraag is of dat record wordt verbroken. Voorlopig is het iets minder warm dan destijds. Op 25 juli 2019 was het om 13:00 uur 35,1 graden in Arcen, vandaag is dat 34,1 graden. Ook in Zuid-Limburg lopen de cijfers iets achter op de recorddag. In 2019 was het bij weerstation Beek 37,5 graden om 13:00 uur, nu is dat 36,1 graden.

13:00 uur - Sprookjesbos Valkenburg niet open

Vanwege de hitte is Sprookjesbos Valkenburg dinsdag gesloten. "Onze sprookjesfiguren zoeken liever de schaduw op, net als jullie! Daarom sluiten we het park voor een dagje", schrijft het park op Facebook.

12:15 uur - Beek als eerste in Nederland door de grens van 35 graden

Het weerstation in Beek heeft als eerste officiële meetpunt in Nederland de grens van 35 graden doorbroken. Iets voor het middaguur werd die temperatuur gemeten. Ook in delen van Gelderland en Zeeland zitten ze dicht tegen die temperatuur aan. Met uitzondering van de Waddeneilanden is het overal in Nederland nu boven de 30 graden, dus ook in De Bilt. Als daar de grens van 30 graden wordt bereikt kan officieel worden gesproken van een tropische dag. Maandag schoot de temperatuur in De Bilt ook al boven de 30 graden. Het was daarmee de eerste tropische dag van het jaar.

12:06 uur - Politie waarschuwt voor droogte

Door de tropische hitte is er ook meer droogte en dat kan sneller leiden tot (kleine) branden. De Politie Westelijke Mijnstreek heeft daar een voorbeeld van gedeeld op Facebook. Maandagavond moesten politie en brandweer uitrukken voor brandend hooi op de Bergerweg in Geleen. Het hooi is door een combinatie van droogte en warmte in brand gevlogen. De politie roept iedereen op waakzaam te zijn omdat kleine oorzaken grote gevolgen kunnen hebben. De politie noemt een sigarettenpeuk in het gras gooien en bbq'en in het open veld als voorbeelden.

11:41 uur - Limburgse weerstations boven de 30 graden

Om 11:00 uur tikte het weerstation tussen Ell en Haler nog net niet de 30 graden aan, maar alle drie de weerstations in Limburg geven nu temperaturen boven de 30 graden aan. Om 11:20 uur was het in Beek 33,5 graden, in Arcen werd 31,7 graden gemeten en bij Ell kwam de thermometer uit op 30,7 graden.

11:30 uur - Temperaturen vergelijken met 2019

Meteo Limburg heeft de temperaturen die om 11:00 uur zijn gemeten bij de weerstations in Limburg vergeleken met die van 25 juli 2019. Op die dag werd met 40,2 graden de warmste temperatuur tot nu toe gemeten in Limburg. In vergelijking met dat jaar was het om 11:00 uur een halve graad minder warm. In Arcen stond de thermometer op 30,1 graden. In 2019 was het 30,7 graden rond dat tijdstip. Ook in Zuid-Limburg is het iets minder warm.

11:21 uur - Hitte zorgt vooralsnog nauwelijks voor ongemak op wegen

Op de Nederlandse snelwegen was het dinsdag in de ochtendspits minder druk dan normaal. Er stonden nauwelijks files en ook de medewerkers van de Wegenwacht hadden het rustig, meldt de ANWB. Of mensen thuisblijven vanwege de hitte is volgens de verkeersinformatiedienst niet te zeggen, omdat het vanwege de vakantie de regio's Noord en Midden al rustiger op de weg is dan normaal.

11:14 uur - Voetbalclubs passen programma aan vanwege de hitte

De Limburgse voetbalclubs houden ook rekening met de hitte. MVV Maastricht zou dinsdagochtend een oefenduel spelen tegen Patro Eisden, maar die wedstrijd is afgelast vanwege de hitte. In plaats daarvan heeft MVV dinsdagochtend om 9:00 uur getraind. Ook Roda JC trainde een uurtje eerder dan normaal.
VVV-Venlo is op trainingskamp en speelt dinsdagavond in Horst een oefenwedstrijd tegen Jong AZ. Vanwege de hitte is dat duel verplaatst van 18:00 uur naar 19:45 uur. Fortuna Sittard is eveneens op trainingskamp. De Eredivisionist bereidt zich de komende dagen in Zeeland voor op het nieuwe seizoen. Maandagavond waren de spelers al te vinden op het strand.

10:45 uur - Code oranje vanwege de hitte

In Limburg is dinsdag tussen 11:00 uur en 21:00 uur code oranje van kracht. Het KNMI heeft die waarschuwingscode afgekondigd vanwege de zeer hoge temperaturen. Ook in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland is code oranje van kracht. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de overige provincies.
Maandag en het begin van de dinsdag gold al code geel in Limburg vanwege de hitte. Als code oranje dinsdagavond om 21:00 uur wordt ingetrokken, geldt weer code geel in onze provincie. Die waarschuwingscode is van kracht tot woensdagochtend 10:00 uur.

10:15 uur - Al boven de 30 graden in meerdere plaatsen

Zoals verwacht heeft de thermometer vandaag niet lang nodig om de 30 graden aan te tikken. In onder meer Maastricht, Beek en Sittard is het al ruim 30 graden. Bij het weerstation in Beek is inmiddels ook al 31,4 graden gemeten. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat de andere plaatsen zullen volgen.

9:53 uur - Eerste tropennacht van het jaar in Vlissingen

Na de eerste officiële tropische dag zit ook de eerste tropennacht erop. Daarvoor moet het een etmaal meer dan 20 graden zijn geweest en dat gebeurde in Vlissingen, meldt Weeronline. Die temperatuur werd al bereikt in de nacht van zondag op maandag en vanaf dat moment is de temperatuur niet meer onder de 20 graden geweest.

9:15 uur - Nationaal Hitteplan van kracht

In Nederland is dinsdag voor de tweede dag op rij het Nationaal Hitteplan van kracht. Iedereen krijgt het advies om goed te drinken, zich niet te veel in te spannen, de schaduw op te zoeken en naar anderen om te kijken. Het Nationaal Hitteplan wordt afgekondigd door het RIVM in overleg met het KNMI.

8:00 uur - Tikt de thermometer de 40 graden aan?

De kans is groot dat dinsdag de warmste dag ooit wordt in Limburg. De warmste temperatuur tot nu toe gemeten in onze provincie was 40,2 graden in Arcen op 25 juli 2019. Volgens de verwachtingen is het goed mogelijk dat meerdere plaatsen in Limburg dinsdag te maken krijgen met temperaturen boven de 40 graden. Of het ook echt een recorddag wordt ligt aan de weerstations van het KNMI. In Limburg staan die in Arcen, in de weilanden tussen Ell en Haler en op de luchthaven in Beek. Temperaturen die daar worden gemeten gelden als officiële cijfers. Meer over de cijfers is hier te lezen.