Heerlen zoekt vaste nieuwe gemeentesecretaris

Het stadhuis van Heerlen. © L1
Heerlen hoopt op 1 januari een nieuwe gemeentesecretaris te hebben.
Volgens het gemeentebestuur is de ambtelijke organisatie zodanig verbeterd dat het verantwoord is die stap nu te zetten. De ondernemingsraad (OR) heeft groen licht gegeven voor de werving.

Interim

Sinds begin 2020 is Lieve Schouterden gemeentesecretaris/algemeen directeur ad interim. Volgens burgemeester Roel Wever is onder haar leiding de basis van de organisatie weer op orde en is een goed fundament gelegd voor de gewenste cultuurverandering.

Aan de gang blijven

"Zo’n proces duurt natuurlijk jaren. Maar we zijn op de goede weg. De begroting bijvoorbeeld zit weer veel beter in elkaar. We kunnen ook niet aan de gang blijven met interims", aldus Wever. De burgemeester stelt verder dat de ambtelijke organisatie nu veel meer van buiten naar binnen werkt. En vanuit de gedachte hoe burgers, bedrijven, instellingen en organisaties geholpen kunnen worden.

Buurtregisseurs

Als voorbeeld noemt Wever de 'heel integrale' aanpak sociaal veilig in Heerlen-Noord en het werken met buurtregisseurs die kijken hoe problemen kunnen worden opgelost. De ondernemingsraad heeft te kennen gegeven graag in gesprek te willen met de kandidaat. Ook dringt zij met klem aan om een test op geschiktheid op te nemen in de wervings- en selectieprocedure. "Dit vanwege de cruciale functie, de jarenlange onrust in de top en als onderdeel van een bredere beeldvorming over de kandidaat", vindt de OR.
Voor het zoeken naar een geschikte kandidaat en het begeleiden van het proces heeft de gemeente Heerlen het bureau Castanho Selectie & Advies uit Breukelen ingeschakeld. De totale kosten bedragen ruim 25.000 euro.