'Bouw klimaatbestendig en voorkom hittestress'

Een stenen voortuin biedt weinig verkoeling bij tropische temperaturen © Istock
Omdat we steeds vaker te maken krijgen met extreme hitte, moet er beter worden nagedacht over de manier van bouwen, de inrichting van panden en de indeling van de openbare ruimte.
Een plein met bomen of een tuin met veel groen kan wel 8 graden koeler blijven bij warm weer ten opzichte van een variant met alleen maar betegeling, zegt Giel van Eck uit Nederweert.

Hittestress

Hij is deskundige op het gebied van klimaatadaptatie: aanpassing aan het klimaat. Hij ziet veel plekken waar de inrichting van de openbare ruimte veel beter kan om problemen met hittestress te voorkomen. Vooral ouderen en kinderen kunnen daar flink veel last van ondervinden.

Slaapkamer op noorden

Een simpele tip is om ervoor te zorgen dat slaapkamers niet op het warmere zuiden in huis liggen. Slaapkamers op het noorden of oosten zijn in de regel koeler in de zomer. Wie de mogelijkheid heeft om te kiezen doet er dus verstandig aan hier rekening mee te houden.

Hitte-eilanden

Daarnaast zijn er veel plekken in steden die extra warm zijn. "In elke stad of dorp zie je hitte-eilanden. Plekken die veel warmte absorberen en waar het dus extra warm wordt, zoals betegelde pleinen zonder beplanting. In het verleden was verstenen vaak de norm, ook vanwege meerdere functies die pleinen hebben. Nu zie je daarin een kentering en wordt meer gezocht naar verkoeling. De oplossing daarvoor is meer groen", weet Van Eck.

Boom = 10 airco’s

"Een volwassen boom verdampt per dag wel 1000 liter water. Dat heeft hetzelfde effect als tien airco’s." Hij adviseert gemeentes dan ook bij grote werkzaamheden meteen te kijken naar de inrichting van de openbare ruimte en die ook klimaatadaptief te maken. Met meer maatregelen tegen hitte maar ook tegen bijvoorbeeld heftige regenbuien.

Chinees graniet

Van Eck kijkt dan ook vol ongeloof naar mensen die hun hele tuin vol leggen met Chinees graniet: “Dat is mateloos populair tegenwoordig. Maar als de zon erop staat op dagen als vandaag kan dat wel 80 graden heet worden. Daar kun je dus niet op lopen en het blijft ook heel lang heet. Dat heeft effect voor je eigen tuin, maar ook voor de omgeving eromheen.”

Onderhoudsvrij?

Dat een groene tuin meer onderhoud nodig heeft bestrijdt Van Eck. Ook een betegelde tuin moet je onkruidvrij houden. Wie goed nadenkt bij de aanleg heeft met een groene tuin net zoveel of net zo weinig werk eraan als iemand met alleen maar steen. Plus diegene kan op tropische dagen zoals deze week, wel buiten vertoeven.