Zorgcentrum Landgraaf klaar voor de hitte

Op bezoek in het zorgcentrum © Foto L1
Wijkzorgcentrum Dokter Calshof in Landgraaf is goed voorbereid op de hoge temperaturen deze dagen.

Drinkrondes

Er worden extra 'drinkrondes' gemaakt om de mensen van genoeg water of andere drank te voorzien. Ook fruit zoals druiven, aardbeien en meloen worden rondgebracht. De airconditioning draait waar nodig op volle toeren. Maar volgens manager zorg Anneke Kaczmarek moet er ook weer niet overdreven worden. "De bewoners zitten rustig en doen alles veel langzamer. Die zeggen dan soms ook: 'Zet de airco uit, hier tocht het, het is koud, of haal me een vestje'. Dat is een heel andere beleving dan wij hebben. We zijn te vaak voorzichtig en willen ze beschermen door van alles aan te zetten, maar dat is niet altijd goed."

Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan brengt eenvoudige voorzorgsmaatregelen tijdig onder de aandacht brengen bij risicogroepen en hun directe omgeving. Met name zorgverleners en vrijwilligers hebben baat bij dit plan. Zo kunnen zij passende maatregelen nemen om mensen goed te verzorgen tijdens de hitteperiode en negatieve gezondheidseffecten beperken.

Longziekte en warmte

Voor de 96-jarige Theo Wassercordt zijn deze warme dagen een ellende. Hij heeft de longziekte COPD, waardoor hij heel kortademig is. Vooral bij het opstaan heeft hij grote moeite lucht te krijgen. De hitte maakt dat extra lastig. "Ik denk 's morgens vaak: 'Was het maar afgelopen'. Daar is niets aan te doen. Daar moet je het mee doen. En de hitte maakt het erger."