Mislukte Sittardse moordaanslag: opnieuw getuigenverhoren

Onderzoek in de Sittardse Bradleystraat na een poging Anthy P. te vermoorden. © Fer Traugott
In het onderzoek naar een mislukte liquidatiepoging op Anthy P., september 2020 in Sittard, moeten enkele getuigen opnieuw worden verhoord.
Dat heeft de rechtbank in Maastricht maandag besloten tijdens een tussentijdse zitting. Vince C. (37), Hendrik J. (29) en Kevin S. (37) worden gezien als de hoofdrolspelers in deze zaak. Ze zitten achter slot en grendel voor de moordpoging.

'Verhaal doen'

Volgens de advocaat van Vince, Dominique Brouns, is het ondervragingsrecht geschonden tijdens het horen van getuigen. De raadsvrouw stelt dat ze niet in alle vrijheid vragen heeft kunnen stellen. "Het verliep heel moeizaam. We hebben hier een verdedigingsbelang. Getuigen moeten vrij hun verhaal kunnen doen", aldus de raadsvrouw. Ook het Openbaar Ministerie (OM) wil Kevin vooral een 'paar interessante vragen stellen'.

Cokesmoesje

Anthy, die als een zware jongen te boek staat, had op 12 september 2020 een afspraak met Kevin. Ze spraken af op een parkeerplaats op de Bradleystraat in Sittard. Kevin zou als lokker hebben gefungeerd en gebruikte de smoes dat hij cocaïne wilde kopen. Alleen was Kevin in geen velden of wegen te bekennen.

Op het nippertje

Toen Anthy in zijn auto aan het wachten was, stopte een motor met twee mannen bij zijn voertuig. Anthy stond oog in oog met Vince en zijn Deense kompaan Hendrik. Vince, ook wel bekend als rapper Vince Keys, richtte zijn vuurwapen op Anthy en schoot enkele malen. Hendrik zat achter het stuur van de motor, Vince sprong na de mislukte moordaanslag achterop en ze gingen ervandoor. Anthy overleefde de aanslag ternauwernood.

Versleutelde berichten

Het dossier telt nu zo'n 16.500 pagina's en is nog niet compleet. Volgens justitie moeten er nog enkele onderschepte Sky-berichten aan worden toegevoegd. In een eerder stadium zei de aanklaagster dat zowel Henrik als Vince twee Sky-telefoons in bezit had. Via Sky kan er op versleutelde manier met elkaar worden gecommuniceerd.
Het trio blijft vastzitten. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor december.