Rutte heeft in koeienstal Kelpen-Oler begrip voor boeren

Een koe in Kelpen-Oler kijkt geïnteresseerd naar Mark Rutte © ANP
Premier Mark Rutte heeft maandag een werkbezoek gebracht aan een boerderij in Kelpen-Oler.
De minister-president sprak op het melkveebedrijf van Thieu Bongers met de eigenaar en andere veeboeren.

Stikstof

Behalve melkveehouders uit Limburg en Brabant waren er ook varkens- en pluimveehouders bij het gesprek. De discussie ging over de stikstofplannen van de overheid, die er voor Limburg op neerkomen dat de uitstoot meer dan gehalveerd moet worden.

Afstand

De boeren gaven in het gesprek aan een grote afstand te voelen tussen politiek Den Haag en het platteland. Rutte noemt die kritiek terecht.

Niet in de praktijk

"Ze staan niet in de praktijk", zegt Thieu Bongers over politici in Den Haag. "Ze hebben geen kennis van zaken uit de praktijk", voegt zijn vrouw daaraan toe. Volgens collega-melkveehouder Leon Lacroix is van een papieren werkelijkheid niet eens sprake in Den Haag: "Dat ís tenminste nog een werkelijkheid".

Gesprekken

Rutte begrijpt 'totaal' dat er een kloof wordt gevoeld. Maar waar dat aan ligt "kan ik zo snel niet analyseren", aldus de premier. "Het belangrijkste is dat die gesprekken nu op gang zijn." Bongers, naast boer ook gemeenteraadslid voor het CDA in Leudal, sprak van een "positief gesprek, maar wat ermee gaat gebeuren is de vraag". Karin Bongers noemde het 'fijn' dat ze haar frustraties kon uiten tegenover de minister-president.
Bongers heeft 120 koeien en doet ook aan natuurbeheer.