Buitenbaden hebben moeite hoofd boven water te houden

Zwembaden hebben het lastig © L1
Limburgse buitenbaden die gerund worden door vrijwilligers hebben het steeds lastiger om het hoofd boven water te houden.
Ze krijgen steeds minder gemeentelijke subsidie en bovendien wordt het moeilijker om voldoende vrijwilligers op de been te krijgen.

Energie

Daarnaast zijn de stijgende energiekosten een grote zorg. Vrijwilliger Joost Marx van het buitenbad in Montfort: "We hebben drie grote kostenposten: de badmeesters moeten we betalen, de energiekosten stijgen voortdurend en dat geldt ook voor de prijs van de chemicaliën in het zwemwater. "

Subsidie

Krijgt het ene zwembad nog een beetje subsidie, andere buitenbaden hebben pech en krijgen niks. Zoals bijvoorbeeld in de gemeente Meerssen. Vrijwilliger Ton Scheepers: "We voldoen in een grote behoefte hier in de omgeving en daar zou de gemeente ook rekening mee moeten houden. Maar we krijgen helemaal niks."

Schade

Het zwembad had door de overstromingen van de Geul vorig jaar een schadepost van 120.000 euro. Maar gelukkig vergoedde de verzekering het grootste deel hiervan. De rest kwam uit het Nationale Rampenfonds. Door de inzet van tientallen vrijwilligers was het zwembad binnen een week na de ramp weer open.

Oproep

Ook het zwembad in Linne stond blank tijdens het hoogwater van de Maas in de zomer van 2021. Maar talloze vrijwilligers in het dorp hadden de boel weer snel hersteld. Toch zijn er nog steeds nieuwe mensen nodig, zegt Gonny de Jong. "Vrijwilliger geef je op, want we kunnen je goed gebruiken."