Teruglezen: Limburg maakt zich klaar voor extreme hitte

In Limburg wordt het de komende dagen extreem warm. © iStock
Maandag wordt het meer dan 30 graden en dinsdag tikken we de 40 aan.
In dit liveblog volg je alles over de hitte in de provincie en de belangrijkste ontwikkelingen in het land.

20:00 uur Smogalarm in Limburg

In Limburg en de rest van het land is voor dinsdag een smogalarm afgegeven. Het RIVM heeft dit afgegeven vanwege de zeer slechte luchtkwaliteit die dan verwacht wordt. Het instituut houdt er rekening mee dat iedereen last kan krijgen van de luchtverontreiniging. Mensen met luchtwegklachten krijgen het advies om binnen te blijven en zware inspanning te vermijden.

19:30 Hoogste temperatuur van 35,4 graden in Westdorpe (Zeeland)

In Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen, werd maandag een temperatuur van 35,4 graden gemeten, meldt Weer.nl. Dit is de hoogste temperatuur in Nederland tijdens de eerste hittedag van het jaar. In het noorden werd het in grote lijnen tussen 27 en 31 graden, in het midden van het land 30 tot 33 graden en in het zuiden werden temperaturen tussen 33 en 35 graden aangetikt.

18:30 uur - Albert Heijn schrapt bezorgservice

Bestellingen van Albert Heijn worden dinsdag niet bezorgd. De supermarkt annuleert alle bestellingen vanwege hitte, meldt het AD.
De supermarktketen wil de bezorgers met het hete weer niet op pad sturen. Klanten zijn per mail op de hoogte gebracht. De supermarkt vraagt daarin om begrip, en vraagt om zelf een nieuw bezorgmoment in te plannen. Volgens de krant is er bij de klanten weinig begrip. Andere bezorgdiensten werken (vooralsnog) gewoon door.

17:30 uur - KNMI: warme dagen zijn nu door klimaatverandering nog warmer

Warme dagen zijn door klimaatverandering nu al warmer dan vroeger, vertelt klimaatwetenschapper Karin van der Wiel van het KNMI. De hitte van maandag en dinsdag komt vaker voor en de temperatuur is vaak hoger dan zij vroeger zou zijn geweest. "Klimaatverandering speelt zich hier en nu af, het is niet alleen iets van de toekomst."
Gemiddeld is de hele wereld jaarlijks al ruim 1 graad Celsius opgewarmd ten opzichte van 1850, legt Van der Wiel uit, maar regionaal zijn er verschillen. Zo warmt landoppervlakte sneller op dan zeeoppervlakte. "Nederland is dus jaarlijks gemiddeld al zo'n 2 graden opgewarmd. En als je alleen kijkt naar de gemiddelde temperatuur van de warmste dag van het jaar in Nederland dan is die al zo'n 4 graden hoger", aldus Van der Wiel.
Dat betekent niet dat alle hete dagen sowieso 4 graden warmer zijn dan vroeger. "Warme dagen worden veroorzaakt door een combinatie van 'ingrediënten'", vertelt de klimaatwetenschapper. "De hitte is bijvoorbeeld afhankelijk van de zonkracht, hogedrukgebieden en waar de lucht vandaan komt. Bij iedere warme periode is een van de ingrediënten tegenwoordig ook: klimaatverandering."
Deze regionale verschillen zorgen ervoor dat het niet helemaal duidelijk is hoe warm Nederland zal zijn als de gemiddelde wereldwijde temperatuur 2 graden hoger ligt, de belangrijke grens die wereldleiders in 2015 met het Klimaatakkoord van Parijs met elkaar hebben opgesteld. Daarom stelt het KNMI voor ons land klimaatscenario's op. Deze berekeningen moeten laten zien hoe warm Nederland gemiddeld wordt. Vervolgens kan onderzoek ook uitwijzen waar ons land rekening mee moet houden als het gaat om extreme droogte of juist extreme regenval.
Bij het KNMI onderzoeken verschillende wetenschappers het klimaat. "Met code rood of oranje waarschuwen we voor het weer van vandaag en morgen, maar met het klimaatonderzoek kunnen we ook waarschuwen voor het weer van de toekomst", zegt Van der Wiel.

15:45 uur - Het WMC last de buitenactiviteiten op dinsdag af

Het blaasmuziekevenement in Kerkrade vindt het niet verantwoord om bij temperaturen van 40 graden in de open lucht activiteiten te houden. Daarom worden alle buitenactiviteiten afgelast.

13:25 uur - Brandweer raadt af om vuur te stoken in de natuur vanwege hitte

Brandweer Nederland roept iedereen op om geen vuurtje te stoken in of rond natuurgebieden. Door de aanhoudende droogte is het risico op natuurbranden groot en kunnen die zich snel verspreiden, aldus de brandweer maandag.
Barbecueën, een vuurkorf of kampvuur aansteken wordt daarom sterk afgeraden. De brandweer is vanwege de hitte extra alert en gaat de komende dagen sneller opschalen. Zo worden bij een natuurbrand niet één maar vier of acht brandweerwagens gestuurd.

13:14 uur - Boeren houden dieren zoveel mogelijk binnen in geventileerde stal

Boeren hebben voorzorgsmaatregelen genomen tegen de hitte en droogte. Volgens een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie ZLTO worden bij die hitteprotocollen dieren zoveel mogelijk binnengehouden in extra geventileerde stallen en wordt goed gelet op eten en drinken. Gewassen krijgen extra water.
De zegsman zegt dat agrariërs zich goed hebben voorbereid op de hitte. Door de droogte moeten gewassen meer besproeid worden. Dat geldt volgens hem met name op de zandgronden in het oosten van Brabant. Het is volgens de woordvoerder erg belangrijk dat gewassen extra water krijgen omdat het oogstseizoen eraan komt. Boeren hebben daarom in natte periodes zoveel mogelijk water voor besproeiing opgevangen.

12:40 uur - NS zet airco's lager om uitval te voorkomen

De NS laat airco's in bepaalde treinen minder hard draaien vanwege de hitte de komende dagen. Daarmee is de kans dat het systeem uitvalt kleiner, meldt het spoorbedrijf maandag.
Het gaat om de airco's in de treinen die rijden op de hogesnelheidslijn, die zijn namelijk gevoeliger voor de hitte. Volgens de NS merken reizigers niets van de aanpassing en blijft het koel genoeg in de coupés. Daarnaast is de koelingsapparatuur van bepaalde onderdelen in hsl-treinen extra gereinigd. In 2019 vielen koelsystemen uit in die treinen doordat de olie waarop ze draaien te heet werd. Daardoor moesten de treinen van het spoor en moest de dienstregeling worden afgeschaald.

12:30 uur - FNV: niets doen met deze hitte is geen optie voor werkgevers

Niets doen is met deze hitte in ieder geval geen optie. Dat zegt vicevoorzitter Kitty Jong van vakbond FNV in een oproep aan werkgevers. Ze waarschuwt bedrijven dat ze de werkomstandigheden van hun personeel aan de hitte moeten aanpassen.
"Een werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek, daar kun je als werknemer dus om vragen", geeft ze aan. "Eerder beginnen, schaduwplekken, airco, meer pauzes in een koele ruimte, insmeren en luchtiger, uv-werende kleding zijn de belangrijkste maatregelen."

12:04 uur - Dinsdag code oranje in zuiden en midden van Nederland

Het KNMI geeft voor dinsdag in het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11:00 uur code oranje af vanwege de hoge temperaturen. In het midden en zuiden geldt vanaf het einde van de dinsdagochtend tot in de avond code oranje voor zeer warm weer, met maximumtemperaturen van 38-39°C. In het noorden zijn temperaturen van 32 tot 36 graden mogelijk.
Code oranje is uitgeroepen voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Met deze code zegt het KNMI: wees voorbereid. Lees hier meer.

12:00 uur - Bedrijven krijgen advies personeel dat buiten werkt te beschermen

Bedrijven in sectoren die veel buiten werken doen er goed aan een tropenrooster in te stellen, aangepaste kleding te regelen voor medewerkers, hun zonnebrand aan te bieden en zwaar werk uit te stellen vanwege de hitte de komende dagen. Dat adviseren brancheorganisaties voor buitenberoepen zoals Bouwend Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Brancheorganisatie VNO-NCW laat weten dat werkgevers "in goed overleg" met werknemers moeten kijken waar behoefte aan is en wat er gedaan kan worden om hen te kunnen laten werken, zegt een woordvoerder. "Denk aan goed water drinken, niet te veel in de zon zijn, misschien de werktijd aanpassen en zwaar werk uitstellen."

11:56 uur - Nederland te weinig voorbereid op hitte volgens Klimaatverbond

Nederland is nog altijd onvoldoende voorbereid op hitte, waarschuwt het Klimaatverbond. In deze vereniging werken 175 gemeenten, provincies en waterschappen samen aan klimaatbeleid. De organisatie wijst erop dat vooral ouderen risico's lopen en roept familieleden en buren op hen te helpen. Bijvoorbeeld bij het ventileren van de woning, wat het beste laat op de avond of vroeg in de ochtend kan gebeuren.
Nu de temperatuur dinsdag kan oplopen tot 39 graden in het zuiden, zal het ook in veel huizen broeierig worden. Het Klimaatverbond becijfert dat Nederland zo'n half miljoen "thuiswonende eenzame 75-plussers" telt. "Zij hebben vaak een kwetsbaarder gezondheid en missen sociale contacten die in de gaten houden of het wel goed met ze gaat." Juist in deze groep bezweken tijdens eerdere hittegolven veel mensen.

11:48 uur - Meerdere evenementen afgelast door hitte

Naast de eerste wandeldag van de Vierdaagse van Nijmegen zijn ook een aantal andere evenementen afgelast vanwege de hitte op maandag en dinsdag. Zo gaat in Alkmaar de kaasmarkt op dinsdagavond niet door en is in het Zuid-Hollandse dorp Stompwijk een paardenrace die maandag gepland stond afgelast.

11:46 uur - Meer test- en prikstraten corona dicht wegens warmte

Vanwege de verwachte hoge temperaturen gaan de komende dagen meer coronateststraten en -vaccinatielocaties dicht. Sommige gebouwen blijven helemaal dicht, andere plekken zijn beperkt open. In Zuid-Limburg sluiten de test- en vaccinatielocaties dinsdag om 12.00 uur. De regionale GGD neemt contact op met de mensen die op die middag of avond een afspraak hebben, zodat die afspraak kan worden verplaatst.

09:58 uur - Startbureaus Vierdaagse sluiten eerder wegens hitte

De startbureaus van de Vierdaagse in Nijmegen sluiten maandagmiddag om 14.00 uur. Daarvoor is gekozen omdat maandag het Nationaal Hitteplan in werking is gesteld, aldus het bestuur van de Vierdaagse. Nu de Vierdaagse vanwege de hitte dinsdag niet doorgaat, kunnen lopers ook dinsdag tot 14.00 uur hun startbewijs ophalen.
De startbureaus staan op een plein in de zon. Het Vierdaagsebestuur vindt het niet verantwoord om de vrijwilligers die de startkaarten uitreiken 's middags in de warme tenten in de zon te laten staan. Ook voor wandelaars die hun kaart komen ophalen ,kan dat teveel zijn, aldus het bestuur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!