Code oranje vanwege extreme hitte: dinsdag 40 graden

Stockfoto © iStock
Het KNMI heeft voor dinsdag code oranje afgegeven vanwege de hitte in het midden en zuiden van het land. In Limburg stijgt de temperatuur naar zo'n 38 tot 40 graden.
De waarschuwing geldt dinsdag vanaf 11:00 uur tot in de avond.

Aanhoudende hitte

Ook maandag is het al heet in Limburg. Het kwik stijgt naar zo'n 34 à 35 graden. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft daarom al code geel afgegeven. In de nacht blijft de temperatuur vervolgens nog boven de 20 graden hangen, waardoor het dinsdag in de ochtend al ruim 30 graden kan zijn, meldt Meteo Limburg. De extreme hitte is in de avond voorbij en vanaf 21:00 uur geldt weer code geel.
Woensdag kan het nog zo'n 29 à 30 graden worden in Limburg. Dankzij de hoge luchtvochtigheid voelt het dan waarschijnlijk broeierig warm aan. In de loop van de dag brengen onweersbuien verkoeling. In de dagen erna wordt het minder warm, maar blijft het zomers met temperaturen rond de 25 tot 27 graden. Bekijk de weersverwachting voor Limburg.

Hitteplan in werking

Vanwege de verwachte warmte is maandag het Nationaal Hitteplan in werking getreden. Ook worden diverse andere maatregelen genomen. Rijkswaterstaat heeft maandagochtend vanaf 10:00 uur een eigen hitteprotocol ingesteld en er geldt ook een smogwaarschuwing, omdat er door de hoge temperaturen in een groot deel van Europa smog kan ontstaan. Mensen met luchtwegproblemen kunnen hierdoor klachten krijgen.