Aangifte ProRail om schade spoorbrug: herstel forse klus

De beschadigde draagbalk van de spoorbrug in Sittard. © AS Media
Spoorbeheerder ProRail gaat aangifte doen tegen een vrachtwagenchauffeur die vrijdagmiddag een spoorbrug bij Sittard heeft geramd.
De chauffeur botste met zijn truck tegen een draagbalk van de brug. "Dat is een dragend onderdeel van de constructie. De klap was zo hard dat de brug een stukje is opgetild en is ook een van de spoorrails gedeukt."

'Had het kunnen weten'

Volgens woordvoerder Aldert Baas van ProRail had de chauffeur beter op moeten letten: "Hij reed dwars door alle hoogtebeperkingen heen, hij had het echt kunnen weten. Het was een gigantische klapper. Het kenteken van de vrachtwagen is bij ons bekend, maar de exacte toedracht en wie er heeft gereden nog niet."

Klus

Onduidelijk is nog hoe lang het gaat duren eer de brug en het spoor weer hersteld zijn. "We onderzoeken nu of we misschien de eerste schade met een tijdelijke reparatie kunnen herstellen, of dat we naar een definitieve reparatie gaan uitvoeren. Dat laatste wordt nog een hele klus, niet alleen voor het treinverkeer maar ook voor het wegverkeer", legt Baas uit.

Geen treinen

Door het ongeluk konden urenlang geen treinen over de spoorbrug rijden, wat volgens het bedrijf voor veel overlast zorgde. Op dit moment rijden er nog altijd minder treinen van NS en Arriva over de spoorbrug. "Inmiddels kan er één spoor worden gebruikt. In de reisplanner is te zien welke treinen wel of niet rijden."
Reizigers moeten vooralsnog rekening houden met een vertraging van een half uur op het tracé tussen Roermond en Sittard.

Uitzonderlijk

Hoewel de woordvoerder laat weten dat regelmatig vrachtwagens tegen bruggen botsen, is dit ongeluk uitzonderlijk. "We zien heel zelden dat de klap zo hevig is geweest dat zelfs de constructie van de brug is verbogen. Dat zien we bijna nooit, maar nu was het wel het geval."