Zo houd je het hoofd koel bij 40 graden

Stockfoto © iStock
Dinsdag tikken we de 40 graden Celsius aan. Vanwege de hoge temperaturen geldt het Nationaal Hitteplan en het KNMI geeft weercode oranje af. Wat kun je allemaal doen om het hoofd koel te houden, thuis en onderweg? Een overzicht van veelgenoemde tips en adviezen.
Het RIVM adviseert goed te drinken, inspanning te vermijden, de schaduw op te zoeken en naar anderen om te kijken. Ook flink zonnebrandcrème smeren wordt geadviseerd. De GGD raadt mensen aan dunne kleding en een hoed of pet te dragen.

Binnenshuis:

-De mussen mogen dan van het dak vallen, om het ónder dat dak behaaglijk te houden adviseert het RIVM om woningen koel te houden door zonwering, ventilatoren of airconditioning.
-Voordat de zon op het raam staat, is het advies om de gordijnen dicht te doen en de zonneschermen te laten zakken. Zo houd je zonlicht en hitte buiten.
-De GGD adviseert om ramen en deuren te sluiten als de temperatuur buiten hoger is dan binnen.
-'s Avonds laat, 's nachts en 's ochtends vroeg is het advies juist om de ramen en tussendeuren open te zetten. Let wel: tussendeuren, niet de voordeur; de zomer is een beruchte inbraakperiode.
Hoe houd je het huis koel? © ANP

In de slaapkamer:

-Voorkom dat je een "plaknacht" moet doormaken en slaap onder lakens in plaats van een dekbed.
-Slaap bloot of in een dun hemd van luchtige stof, adviseert de GGD.
-Drink voor het slapengaan een glas water.
-Lukt het niet om de slaapkamer koel te houden, ook niet met een ventilator of airconditioner, slaap dan desnoods in een andere ruimte.
Mobiele airco © ANP

Op de weg:

-De ANWB adviseert om voor vertrek de autodeuren even open te zetten. Zo kan de ergste warmte alvast ontsnappen en koelt de auto al wat af voor vertrek.
-Voor onderweg is het advies om voldoende drinkwater mee te nemen en ook op te drinken. Die tip geeft ProRail ook aan treinreizigers.
-Leg een paraplu in de kofferbak. Dan hoef je bij pech niet onbeschermd in de zon op hulp te wachten.
-Zet de airconditioning aan, maar niet kouder dan 6 graden onder de buitentemperatuur, want dat kan leiden tot verkoudheid, hoofd- en keelpijn.
-Dek het achterzijraam van de auto af met een zonnescherm of een handdoek.
-Rijkswaterstaat stelt vanaf 10.00 uur een hitteprotocol in. Dat betekent dat mensen die met pech langs de weg staan zo snel mogelijk worden weggehaald.
Toch de zon in vandaag?
Denk aan de wijze woorden van Mr. Pinkpop Jan Smeets: blijven smeren! Lees en bekijk hoe zonnebrandcrème werkt bij NPO Kennis.

Slik je medicijnen?

De GGD waarschuwt dat van sommige medicijnen de dosering moet worden aangepast als het heet is. Dat komt doordat ze de hoeveelheid vocht of de temperatuurregeling van het lichaam beïnvloeden. Vraag hierover advies aan de huisarts of apotheek als je medicijnen gebruikt tegen hartproblemen, een hoge bloeddruk, ontlastingsproblemen, hersenaandoeningen of psychische aandoeningen.

Huisdieren

-Let niet alleen op je naasten, maar ook op je huisdier. Beperk ook de lichamelijke inspanning van je dier. Als bijvoorbeeld honden oververhit zijn gaan ze flink hijgen, worden ze sloom en voelen ze warm aan.
-Zorg voor verkoeling en schaduw. En bij het uitlaten: Als de ondergrond te heet is om je hand erop te leggen, dan is deze ook niet geschikt om je hond erover te laten lopen. Mijdt daarom het warme asfalt en zandgrond. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden, stijgt de temperatuur van asfalt namelijk tot ruim zestig graden. Loop daarom liever over gras.

In stallen en in de wei:

Veehouders zijn wettelijk verplicht om dieren die niet in een gebouw worden gehouden, te beschermen tegen slechte weersomstandigheden zoals hitte, schrijft de NVWA. In de buitenlucht kan dat worden gedaan met bijvoorbeeld bomen, parasols en schaduwdoeken. In de stal moet de veehouder zorgen dat de luchtcirculatie, de temperatuur en de luchtvochtigheid niet schadelijk zijn voor het dier. Dat kan met passende ventilatie of bijvoorbeeld vernevelen.