Code geel: komende dagen tropische temperaturen in Limburg

De temperatuur kan dinsdag oplopen tot maar liefst 38 graden in Limburg. © iStock
Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor het hele land de komende twee dagen code geel afgegeven.
Dat komt vanwege de hitte: maandag worden er temperaturen tot 35 graden verwacht in het zuiden en dinsdag kan dat oplopen tot 38 graden.

Code geel

Code geel start maandagochtend 10:00 uur tot woensdagochtend 10:00 uur. "Er is sprake van aanhoudende hitte. Besteed extra zorg en aandacht aan kwetsbare mensen in uw omgeving. Met name ouderen en mensen met een chronische aandoening wordt geadviseerd maatregelen te nemen: drink voldoende, houd uzelf en uw woning koel", schrijft het KNMI op haar site.
Volgens Meteo Limburg kan de temperatuur dinsdagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur al oplopen tot ruim in de 30: "In de namiddag en begin van de avond wordt het maar liefst 38 tot 40 graden."
Het uitgebreide weerbericht is hier terug te lezen.

Nationaal Hitteplan

Ook treedt maandag het Nationaal Hitteplan in werking. Zo worden er diverse andere maatregelen genomen. Rijkswaterstaat stelt maandagochtend vanaf 10.00 uur een eigen hitteprotocol in en er geldt ook een smogwaarschuwing omdat er door de hoge temperaturen in een groot deel van Europa smog kan ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen.
Bij het hitteprotocol van Rijkswaterstaat worden gestrande automobilisten zo snel mogelijk naar een plek gebracht met voorzieningen, zoals een tankstation. "Een plek waar ze veilig en uit de zon kunnen staan en iets kunnen drinken en eten", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.