Zwemmen in open water niet zonder gevaar

Door de drukte op het water is het daarom ook belangrijk om als zwemmer goed zichtbaar te zijn. © iStock
Veel mensen zoeken deze dagen verkoeling in het water, maar zwemmen in een plas of rivier is niet zonder gevaar.
Zwemmers zijn zich vaak onvoldoende bewust van risico's als diepte, koud water en stromingen.

Temperatuur

Volgens Tom Diels van de Reddingsbrigade Roermond is het water van de Maasplassen nu zo'n 23 graden. "Als je met deze tropische temperaturen, ver boven de 30 graden, het water inspringt reageert je lichaam daar op. Daarbij is het water onder de eerste laag vele malen kouder", zegt Diels.

Drukte

Volgens de reddingsbrigade zijn er ook meer gevaren doordat in coronatijd het aantal mensen op het water flink is toegenomen. "Niet iedereen heeft zich even goed verdiept in wat watersport daadwerkelijk betekent. Wat de regels zijn op het water", stelt Diels.

Zichtbaarheid

Door de drukte op het water is het daarom ook belangrijk om als zwemmer goed zichtbaar te zijn. "Dat kun je simpelweg doen door een kleine drijfbaar mee te nemen in een opvallende kleur", laat hij weten. Ook is het fijn om even te rusten op een boei of luchtzak als je uitgeput bent volgens Diels.

Toezicht

Ook ziet de reddingsbrigade steeds meer mensen die zelf mooie en rustig plekjes zoeken langs de plassen. Maar daar is dan vaak geen toezicht. Het advies is dan ook om niet alleen het water in te gaan of te zorgen voor eigen toezicht vanaf de kant.
"We adviseren mensen altijd te gaan zwemmen op een plek waar je ook nog kunt staan. Als je alleen dat al in acht neemt zijn er heel veel plekken waar je prima kunt zwemmen", aldus Diels.