NVWA en politie alarmeren: 'Dieren hebben verkoeling nodig'

"Doordat dieren minder goed kunnen zweten dan mensen, raken ze overmatige warmte niet makkelijk kwijt", aldus de NVWA. © iStock
Met flink warme dagen in het verschiet roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Maastrichtse politie zondag dierenhouders op extra goed te letten op hun dieren.
De NVWA meldde eerder al extra aandacht te besteden aan toezicht op de regels voor dierenwelzijn tijdens extreme weersomstandigheden.

Tropisch warm

Maandag én dinsdag wordt het extreem warm in Limburg. Maandag stijgt het kwik volgens Meteo Limburg tot 35 graden en dinsdag wordt het de warmste dag van de week met 'extreme maxima van maar liefst 38 tot lokaal 40 graden'.

'Overmatige warmte'

Periodes van langere droogte en warm weer zijn volgens de NVWA de laatste jaren eerder regel dan uitzondering. "Ook dieren hebben bij hoge temperaturen behoefte aan verkoeling. Doordat dieren minder goed kunnen zweten dan mensen, raken ze overmatige warmte niet makkelijk kwijt. Als dan niet wordt ingegrepen kunnen dieren door oververhitting in shock raken met lichamelijke schade tot gevolg", aldus de toezichthouder.

Schaduw en water

Maar met enige voorbereiding kan ervoor worden gezorgd dat de gevolgen van hitte voor dieren beperkt blijven, stellen de NVWA en de Maastrichtse politie, bijvoorbeeld door schaduwplekken en extra watervoorzieningen te regelen.
Veehouders kunnen onder meer ook minder dieren in de stal plaatsen, hulpventilatoren plaatsen en het voerpatroon en de voersamenstelling veranderen. Voor veetransport hebben de overheid en het bedrijfsleven onder meer afgesproken dat bij hoge temperaturen minder dieren per wagen worden vervoerd en dat er extra aandacht is voor ventilatie.

Extra controle

Het extra toezicht van de NVWA vindt plaats op veehouderijbedrijven, in de weide, op verzamelcentra, op slachthuizen en tijdens het transport onderweg. "Op (extreem) warme dagen geven we extra prioriteit aan hittegerelateerde meldingen bij levende dieren in de wei", zei inspecteur bij het team Dierenwelzijn van de NVWA Jessica Tetteroo eerder. "Tijdens inspecties onderzoeken we of dieren in de wei, zoals schapen, paarden en runderen, voldoende beschermd zijn tegen hitte. We kijken bijvoorbeeld of er voldoende schaduwplekken voor de dieren in de wei zijn en of er voldoende drinkwater is."

'Juiste verzorging'

Als dieren last hebben van hittestress is dat te zien aan een hogere ademhalingsfrequentie, aldus Tetteroo. "Maar ook ademhalen met een open bek, kwijlen of schuimen, zweten en trillen zijn bekende symptomen. In een later stadium kunnen dieren lusteloos worden. Het is dan belangrijk dat het dier snel de juiste verzorging krijgt."

Nationaal Hitteplan

Verder treedt maandag het Nationaal Hitteplan in werking. Het Nationaal Hitteplan houdt in dat organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig worden geattendeerd dat er aanhoudend warm weer is voorspeld waarbij maatregelen moeten worden genomen ter bescherming van de kwetsbare groepen. Zij kunnen dan op tijd maatregelen nemen om gezondheidsproblemen te verminderen of voorkomen.
Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt behalve het hitteplan ook een smogwaarschuwing.