'Grond aankopen in Belgie en Duitsland voor waterbeheer'

Afbeelding ter illustratie
Nederland zou gronden moeten aankopen in België en Duitsland, als dat belangrijk is om toekomstige overstromingen te voorkomen. Dat zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers in AvondGasten Europa.
Op de verjaardag van de grote overstromingen in de Euregio, vindt Lenaers dat de landen onvoldoende rekening houden met de stroomgebieden. "Dus niet naar de grenzen kijken, maar naar het stroomgebied van de beken en rivieren", aldus Lenaers. "Op basis daarvan een plan maken wat handig is om te doen. Investeren waar dat nodig is, of dat nu in Nederlands Limburg is, in Duitsland, in Vlaanderen of in Wallonië."

Investeren in België of Duitsland

Op korte termijn wordt veel aandacht geschonken aan het voorkomen van overstromingen met noodmaatregelen als dijken of betere meetinstrumenten. Na 2023 zou er meer aandacht moeten zijn voor structurele oplossingen in het waterbeheer door inrichting van het landschap. "Ik hoop dat de gemeentes en vooral de nationale overheden ook over de grenzen gaan denken. Het zou raar zijn om in Nederland maatregelen te nemen, die niet synchroon lopen met wat er in Duitsland en België gebeurt. Waarom zouden we niet samen met België, of als Nederland zelf, niet investeren in België? Stukken grond in België kopen als dat efficiënter is dan als we dat in Nederland doen. Dat is iets wat we nog nooit gedaan hebben, maar het is wel een grensoverschrijdende manier om de problematiek aan te pakken. Geef de dijkgraaf de ruimte om dat echt met de buurlanden aan te pakken. Nu zie je dat die drie landen weer oplossingen gaan zoeken binnen hun gemeente en binnen hun provincie of land. Laten we het nu echt grensoverschrijdend aanpakken."

Natura2000

Lenaers kan zich ook vinden in de aanbeveling van hoogleraar Luuk Dorren van EcoRisq, die het advies geeft om ook de Natura2000-gebieden aan te pakken als het gaat om waterbeheer. "Voor mij, ook als natuurliefhebber, moeten we de discussie kunnen voeren over hoe we nieuwe natuur creëren die er over 25 jaar iets anders uitziet, maar nog beter een wateropslagfunctie kan vervullen", zo zegt de hoogleraar aan de Zwitserse Fachhochschule in Bern tegen L1.

Aanpassen omstandigheden

"Ook op het gebied van het natuurbeheer moet je je durven aan te passen aan de veranderende omstandigheden", zo zegt Lenaers in AvondGasten Europa. "De naam zegt het al, Natura2000-gebieden zijn al weer een aantal jaren geleden afgesproken. Ik denk dat je zeker op het gebied van natuur en van ontwikkeling een zekere flexibiliteit moet inbouwen om je te kunnen aanpassen aan de manier waarop we leven. Zo lang je de doelen maar overeind houdt van natuurbehoud in Nederland en Europa. Als je op een intelligente manier een betere wateropslag kan realiseren zonder natuur in te leveren, maar dat mag nu niet vanwege de rigide regels, dan vind ik dat je daar naar moet kijken. Absoluut. Dat zouden we in Europa ook moeten doen."