Tropische hitte: 'Neem paraplu en voldoende water mee'

Het wordt na het weekend extreem warm in Limburg. "Neem voldoende flesjes koud water en een paraplu mee in de auto", luidt het advies van Rijkswaterstaat. © iStock
Het wordt maandag én dinsdag zonnig en tropisch heet in Limburg.
Dat meldt Meteo Limburg.

Tropisch warm

Het kwik stijgt maandag naar 35 graden. Ook laat de zon zich regelmatig zien en is er weinig wind. Dinsdag wordt het naar verwachting nog warmer. Het wordt dan zo'n 38 tot 40 graden. Rijkswaterstaat tipt mensen die maandag en dinsdag de weg opgaan om voldoende flesjes koud water en een paraplu mee te nemen in de auto.

Smog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zondag bekend gemaakt dat het Nationaal Hitteplan vanaf maandag in werking treedt. Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt behalve het hitteplan ook een smogwaarschuwing.

Hitteprotocol

Rijkswaterstaat stelt vanaf maandag 10:00 uur een hitteprotocol in. Dat betekent dat mensen die met pech langs de weg staan daar zo snel mogelijk worden weggehaald.

Water

Volgens de organisatie kan de temperatuur van het asfalt op tropische dagen tot boven de 50 graden uitkomen. "Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan kun je het al snel erg warm krijgen. Een paar flesjes water zijn dan zeker geen overbodige luxe", aldus het advies van Rijkswaterstaat.

Paraplu

Datzelfde geldt ook voor het hebben van een paraplu in de auto. "Langs de weg is namelijk weinig schaduw", waarschuwt Rijkswaterstaat. Als de zon met dergelijke temperaturen schijnt 'dan kan een paraplu heel goed van pas komen'.

Code geel

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) acht de kans groot dat in verband met de hitte dinsdag code geel wordt afgegeven voor de zuidelijke helft van het land. Mogelijk geldt in sommige provincies code oranje.